Sałatka z rukoli i buraka z domowym winegretem to idealna propozycja na zdrowy dodatek do śniadania lub kolacji. Sprawdzi się także jako szybka przekąska w ciągu dnia lub sałatka do obiadu, podana np. do pieczonych ziemniaków i białego pieczonego/smażonego mięsa. Do sałatki można dodać podprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika oraz kilka posiekanych oliwek. Rukola bardzo dobrze komponuje się także z fetą, suszonymi pomidorami, awokado, jajkiem na twardo i kukurydzą.
Sałatka z rukoli, pomidorków, buraków i mozzarelli
SKŁADNIKI:
- 100 g rukoli
- 1 upieczony lub ugotowany średni burak
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli 125 g
SKŁADNIKI NA SOS WINEGRET:
- 7 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Rukolę myję na sicie, wysuszam na papierowym ręczniku. Chyba, że kupuję umytą, wtedy od razu wkładam ją do miski.
Mozzarellę i obranego buraka kroję w podobnej wielkości kostkę. Pomidorki koktajlowe kroję na pół lub na ćwiartki.
W misce mieszam wszystkie składniki.
Porada. Do sałatki pasować będzie dodatek czarnych lub zielonych oliwek.
Przygotowuję sos winegret: w miseczce łączę oliwę z sokiem z cytryny, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawiam solą i pieprzem.
Winegretem polewam gotową w misce sałatkę, mieszam, podaję.
Smacznego.
Pięknie wygląda!
Pozdrawiam:)
Alina
Dziękuję 🙂
Pozdrawiam!
Wspaniała. Ma Pani talent i dużo dobrych pomysłów:-)) jestem tu często.
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Swietna salatka !
Dziękuję 😉