Sałatka z szynką, marynowaną papryką, jajkiem i kukurydzą, czyli moja propozycja na kolację, śniadanie lub lunch. Podaję ją najczęściej do bagietki, razowego pieczywa lub grzanek. To wspaniały pomysł, by spakować ją do pudełka i zjeść w pracy na lunch. Świetny przepis na imprezę usłyszałam, z czym zgadzam się w stu procentach. Treściwa, smaczna, łatwa.
Obok sałatki królewskiej:
oraz sałatki hawajskiej z kurczakiem:
to jeden z hitów na moim imprezowym stole. Jest pyszna i kropka! Możecie ją urozmaicić dodając do niej zielonego groszku, selera marynowanego lub ogórki kiszone. Polecam! 😉
SKŁADNIKI:
- 200 g szynki
- puszka kukurydzy
- 200 g papryki marynowanej
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- opcjonalnie: łyżeczka musztardy
- natka, szczypior lub koperek, posiekana garść
PRZYGOTOWANIE:
Kukurydzę odsączam z zalewy. Paprykę, szynkę, jajka kroję w kostkę. Mieszam w misce, dodaję majonez, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję posiekany koperek, szczypior lub natkę.
Smacznego;)
Zasmakuj Kuchni