Schabowe pieczone pod serową pierzynką

Kotlety schabowe moczone w mleku i upieczone z sosem majonezowo-cebulowym pod pierzynką z żółtego sera. Aromatyczne, delikatne, miękkie. Podane z puree ziemniaczanym lub ziemniakami pieczonymi z dobrą surówką  lub warzywami będą wspaniałym obiadem, nie tylko od święta. Smacznego 😉

Kotlety schabowe pieczone pod serową pierzynką

SKŁADNIKI:

  • 5 plastrów schabu (360 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 plastrów żółtego sera, można użyć tartego
  • sól, pieprz
  • mleko

PRZYGOTOWANIE:

Schab myję, suszę, tłuczę na cieńsze kotlety. Układam w misce, zalewam mlekiem, odstawiam na kilka godzin lub na całą noc do lodówki, przykryte.

Następnego dnia obieram cebulę i czosnek, siekam drobno, mieszam z majonezem w miseczce. Schab wyjmuję, układam w naczyniu żaroodpornym. Solę i pieprzę z obu stron. Smaruję sosem majonezowo-cebulowym i przykrywam plastrem sera.

Piekę w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. C przez 30 minut. Grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Upieczone podaję od razu, na zdjęciu porcja zimna, jak widać upieczony ser zdążył stwardnieć, dlatego najlepiej podawać kotlety od razu!

 

Jedna odpowiedź do “Schabowe pieczone pod serową pierzynką”

  1. Ciekawe rozwiązanie dla mięsa schabowego:) nigdy nie piekłam. Zawsze smażone były na obiad. Wypróbuję na pewno:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *