Sernik jajko sadzone

Sernik „jajko sadzone” to pyszny sernik na zimno z sera twarogowego i galaretek. Sernik położony na ciasteczkowym spodzie (lub biszkoptach) z połówkami brzoskwiń zalanymi przezroczystą galaretką. Sernik jajko sadzone przygotujesz z dodatkiem brzoskwiń lub moreli z puszki. To ciasto, które swoim wyglądem przypomina jajko sadzone, stąd jego nazwa. Sernik świetnie nadaje się na Wielkanoc i wszelakie inne okazje, szczególnie podany w ciepłe dni. Sernik jajko sadzone przed podaniem można posypać posiekanymi pistacjami, które wyglądają jak szczypiorek na jajku. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybki i pyszny sernik na zimno jajko sadzone.

Sernik jajko sadzone


SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 250 ml wrzącej wody
  • 50 ml syropu z brzoskwiń (z puszki)
  • 1/3 szklanki cukru pudru – 35 g
  • 2 łyżki cukru z wanilią – 25 g
  • 2 opakowania krystalicznej galaretki (u mnie smak winogronowy – 2 x 71 g)

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 200 g jasnych herbatników
  • 100 g roztopionego masła

SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:

  • 9 połówek brzoskwiń z puszki (u mnie 1 puszka brzoskwiń w syropie – 820 g – po odsączeniu 480 g)
  • 350 ml wrzątku
  • 1 galaretka krystaliczna (u mnie smak winogronowy – 1 x 71 g)

Przepis jest na formę 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Herbatniki pokrusz.

Ułóż je w malakserze, zmiel na pył. Wlej roztopione i lekko wystudzone masło – równe 100 g, czyli połowę tradycyjnej kostki masła.

Składniki połącz ze sobą dokładnie mieszając.

Wyłóż nimi równomiernie spód formy. U mnie była to kwadratowa forma o wymiarach 24 x 24 cm z odpinanymi brzegami. Formę uprzednio wyłóż papierem do pieczenia (dno) i zamknij obręcz.

Formę z ciasteczkowym spodem włóż do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotuj galaretkę oraz masę serową.

Do 250 ml wrzącej wody (1 szklanka od herbaty) wsyp dwie krystaliczne galaretki. Mieszaj je rózgą kuchenną do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Galaretka powinna być zimna i płynna.

Do miski lub wysokiego garnka wlej 1 kg twarogu z wiaderka. Wsyp 1/3 szklanki cukru pudru oraz dwie łyżki cukru z wanilią. Masę delikatnie wymieszaj mikserem.

Do masy serowej wlej cienkim strumieniem chłodną i płynną galaretkę oraz 50 ml syropu z brzoskwiń z puszki. Miksuj na wolnych obrotach przez 2-3 minuty, ostrożnie by nie pochlapać kuchni.

Masę serową wyłóż delikatnie na ciasteczkowy spód. Wcześniej brzegi formy wysmaruj masłem i przyklej papier, tak by wystawał poza ranty formy (jak na zdjęciu).

Masę wyrównaj łyżką lub szpatułką. Tak przygotowany sernik włóż do lodówki na pełną godzinę.

Brzoskwinie odcedź z syropu i osusz na papierowym ręczniku.

Gdy sernik się chłodzi w lodówce przygotuj dekorację z galaretki. W tym celu rozpuść we wrzątku 350 ml jedną galaretkę krystaliczną. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia. Galaretka ma być chłodna i jeszcze płynna.

Po godzinie czasu wyjmij sernik z lodówki, powtykaj w niego połówki brzoskwiń (lub moreli z puszki) i ponownie odstaw na godzinę do lodówki.

Formę z masą serową i brzoskwiniami (po godzinie czasu) wyjmij z lodówki i polej delikatnie i równomiernie zimną krystaliczną galaretką.

Sernik jajko sadzone włóż do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, choć gotowy będzie za 2-3 godziny.

Podawaj pokrojony na kwadraty. Sernik przechowuj w lodówce pod przykryciem.

Smacznego

Sernik jajko sadzone

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *