Niezwykle pyszny i szybki sernik na jogurcie z owocami i galaretką. To deser bez pieczenia, bez miksera. Sernik na zimno z trzech składników, który przygotujesz w chwilę i przez cały rok. Idealny deser na letnie dni, orzeźwiający, lekki, bez dodatku cukru.. Sernik na zimno możesz dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową, tartą czekoladą, siekanymi orzechami, świeżymi owocami i listkami mięty.. To super smaczny i szybki sernik na zimno. Możesz zmieniać kolor sernika używając dowolnie kolorowych galaretek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszny sernik na zimno z trzech składników.
Sernik na zimno
SKŁADNIKI:
- 4 galaretki cytrynowe – opakowanie 4 x 71 g
- 500 ml wrzątku
- 400 g jogurtu greckiego
- 330 g moreli z puszki
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm lub 18 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie błyskawicznego sernika na zimno zaczynam od rozpuszczenia w 500 ml wrzątku czterech galaretek o smaku cytrynowym. Możesz użyć dowolnych: przezroczystych smakowych lub kolorowych pamiętając, że finalnie kolor sernika zmieni się używając np. czterech galaretek o smaku truskawkowym, wiśniowym, malinowym (czerwonym) lub agrestowym (zielonym).
500 ml wrzątku to dwie szklanki o pojemności 250 ml.
Sypkie galaretki wsypuję kolejno do wrzątku i mieszam energicznie rózgą kuchenną lub łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Galaretki w garnku lub misce odstawiam do wystudzenia.
330 g odsączonych z syropu moreli miksuję na gładką masę. Możesz użyć dowolnych owoców z puszki, np. mango, brzoskwini i zmiksować je na gładki mus lub kupić gotową pulpę z mango. Możesz użyć 330 g owoców lub 400 g.
Odsączone z syropu owoce blenduję na gładki mus.
Gładki mus morelowy łączę w misce z jogurtem greckim. Potrzebujesz duży kubełek o pojemności 400 g.
Gdy masa ładnie się połączy wlewam całkowicie przestudzone galaretki, mieszam do połączenia.
Tortownicę o średnicy 20 cm (lub 18 cm) wykładam dokładnie folią spożywczą (boki i dno) i wylewam ostrożnie masę.
Porada. Na dno tortownicy możesz wyłożyć dodatkowo okrągłe biszkopty tworząc słodki spód.
Masę w formie od razu wkładam do lodówki, aby sernik stężał. Najlepiej odłożyć go na całą noc do lodówki.
Po wyjęciu z formy sernik możesz udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi, świeżymi owocami, listkami mięty, posypać startą czekoladą lub tartymi orzechami. Sernik dobrze wygląda posypany zwyczajnie cukrem pudrem z ułożonymi owocami, najlepiej sezonowymi, dla kontrastu truskawki, borówki, maliny..
Sernik na zimno przechowuję w lodówce.
Smacznego.