Sernik na zimno z galaretkami

Pyszny, orzeźwiający sernik na zimno z serków waniliowych i kolorowych galaretek. Idealny deser na upalne dni, bez pieczenia. To szybki i ładnie prezentujący się sernik, który przygotujesz bez miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki rózgą kuchenną. Sernik na zimno przygotujesz z przeróżnych kolorowych galaretek. To deser, który za każdym razem może wyglądać i smakować inaczej. Przepis krok po kroku. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sernik na zimno z galaretkami oraz kilka porad.


Sernik na zimno z galaretkami


SKŁADNIKI:

  • 4 kolorowe galaretki – do pokrojenia plus do ozdoby wierzchu
  • 2 galaretki cytrynowe lub 2 krystaliczne – do masy serowej
  • 1 kg serków waniliowych homogenizowanych, np. Rolmlecz
  • 1650 ml wrzątku łącznie
  • 60 g okrągłych biszkoptów lub 120 g mini biszkoptów – do wyłożenia formy

Uwagi do przepisu:

  1. Do przepisu możesz wykorzystać różne smaki i kolory galaretek. Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa, niebieska, fioletowa..
  2. Jeśli chodzi o dodatek galaretek do masy serowej również masz wybór. Mogą to być dwie galaretki żółte cytrynowe, pomarańczowe, malinowe, sernik będzie w odpowiednim kolorze. Możesz dodać do masy dwie galaretki krystaliczne bądź połączyć jedną kolorową i jedną krystaliczną.
  3. Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm. Możesz śmiało użyć większej formy o średnicy 26 lub 28 cm, sernik będzie nieco niższy. Proporcje składników nie zmienią się oprócz większej ilości biszkoptów.

PRZYGOTOWANIE:

Zagotuj wodę. Cztery kolorowe galaretki rozpuść w 350 ml wrzątku każdą. Dokładnie rozmieszaj aż cała żelatyna się rozpuści.

Cztery miseczki z kolorowymi galaretkami odstaw do przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. To będą galaretki, które pokroisz w kosteczkę i dodasz do masy serowej.


Porada. Kolorowe galaretki warto przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem, by galaretki całkowicie stężały, a następnego dnia dokończyć sernik.



Porada. Możesz użyć dwóch lub trzech galaretek zamiast czterech. Mogą być to różne kolory lub galaretki o tym samym smaku i kolorze, np. dwie/trzy czerwone/zielone/pomarańczowe. Śmiało łącz kolory i smaki galaretek, a Twój sernik na zimno za każdym razem będzie inny.


Gdy galaretki całkowicie stężeją (i są gotowe do pokrojenia) przygotuj dwie galaretki cytrynowe/dwie krystaliczne lub jedną cytrynową i jedną krystaliczną.

Dwie galaretki rozpuść w 250 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.

Przygotuj formę. Tortownicę o średnicy 24 cm (lub większą) wyłóż papierem do pieczenia (dno). Boki formy wysmaruj masłem, przyklej wyższe ranty z papieru do pieczenia. Formę wyłóż 60 g okrągłymi biszkoptami lub 120 g biszkoptami mini.


Porada. Możesz też użyć okrągłych ciasteczek zbożowych. Jeśli deser przygotujesz w kwadratowej formie możesz wykorzystać podłużne biszkopty lub herbatniki.


Kolorowe galaretki wyjmij ostrożnie z miseczek. Posiekaj w równej wielkości kosteczkę. Kostka ma być niezbyt drobna i nie za duża.

1 kg serków waniliowych homogenizowanych (czyli pięć opakowań po 200 g) wyłóż do większej miski, zamieszaj.

Do serków dodaj płynną i przestudzoną żółtą galaretkę. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj kolorowe galaretki (odłóż trochę do dekoracji wierzchu). Delikatnie wymieszaj całość, wylej ostrożnie do formy.

Na wierzch rozsyp pozostałe odłożone kosteczki kolorowych galaretek.

Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia a najlepiej na całą noc.

Sernik podawaj udekorowany świeżymi owocami, z listkami mięty lub melisy.


Smacznego

Kuchnia Ani


Jeśli lubisz serniki na zimno z dodatkiem galaretek wypróbuj także mój przepis na śmietanowiec.

Śmietanowiec

3 odpowiedzi na “Sernik na zimno z galaretkami”

  1. Jakby było można dodać zdjęcie to bym przesłała, zrobiłam z zielonymi galaretkami i żółty serniczek 😋
    Przepis łatwy, sernik pycha 👏😋

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *