Śmietanowiec

Śmietanowiec jest bardzo prostym, efektownym i kolorowym deserem na zimno, na każdą okazję. To delikatny serniczek z dodatkiem kolorowych galaretek ułożony na biszkoptach, który z pewnością pokochają dzieci. Przygotujesz go przez cały rok, jednak zdecydowanie cieszy się popularnością w letnie dni. Śmietanowiec lub galaretkowiec to w zasadzie kilka prostych składników: śmietanka oraz kolorowe galaretki. Zdarza się, że deser ten przygotowywany jest z dodatkiem jogurtu naturalnego (gęstego) lub serka homogenizowanego. Galaretkowca możesz przygotować w tortownicy, formie kwadratowej (użyj wtedy podłużnych biszkoptów) lub w formie mini deserów serwowanych w małych, szklanych miseczkach, pucharkach lub szklaneczkach. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na pyszny deser na zimno. Poniżej dokładny opis wykonania oraz kilka porad dotyczących przygotowania.

Śmietanowiec


SKŁADNIKI:

  • 3 kolorowe galaretki: czerwona, zielona, pomarańczowa
  • 2 galaretki cytrynowe lub 2 galaretki krystaliczne (albo 1 cytrynowa i 1 krystaliczna)
  • 5 szklanek wrzątku
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • okrągłe biszkopty do formy

Ponadto do dekoracji: świeże owoce, najlepiej sezonowe, świeże listki mięty


Uwagi do przepisu:

Deser jest na tortownicę o średnicy 23 cm lub nieco większą.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietanka kremówka 30 % jest mocno schłodzona.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie śmietanowca zaczynam od zrobienia 3 kolorowych galaretek. Powinny one stężeć, by można je było pokroić i wrzucić do gotowej masy śmietanowej.

Na każdą kolorową galaretkę szykuję szklankę o pojemności 250 ml wrzącej wody.

Jeśli chodzi o kolor czerwony galaretki to sięgam po smak: wiśniowy, truskawkowy, malinowy. Owoce leśne też mogą być. Wybieram galaretki o pojemności 71 – 77 g. Na każdej z nich powinno być napisane, że rozpuszczają się w 500 ml wody – my użyjemy połowę zalecaj ilości wody, czyli 250 ml.

Kolor zielony galaretki to smaki: agrestowy, kiwi, winogronowy.
Kolor pomarańczowy to smaki galaretek: pomarańczowy, brzoskwiniowy.

Każdą galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku, mieszaj dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny. Wlej je osobno do miseczek lub salaterek, wystudź. Wystudzone wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Będziesz je potem wyjmować i kroić w kosteczkę.

Teraz rozpuść 2 pozostałe galaretki: 1 cytrynowa i 1 krystaliczna. Możesz wybrać 2 cytrynowe lub 2 krystaliczne o dowolnym smaku. Pamiętaj, że jeśli sięgniesz po 2 galaretki cytrynowe, kolor śmietanowca nie będzie śnieżnobiały. Za to będzie bardziej orzeźwiający, cytrynowy w smaku.

Wymieszaj je dokładnie w 500 ml wrzątku, odstaw do przestudzenia. Galaretka ma być chłodna, ale nadal płynna. Do przygotowania 2 galaretek (cytrynowej i krystalicznej) polecam Ci większą szklaną miskę, będziesz później dodawać do niej ubitą śmietankę – łatwiej Ci będzie wymieszać.

3 kolorowe galaretki, które stężały w lodówce wyjmij ostrożnie z miseczek i pokrój w kosteczkę.

Przygotuj sobie formę. Do przepisu wykorzystałam tortownicę o średnicy 23 cm. Posmaruj ją masłem, wyłóż dno i boki papierem do pieczenia (dzięki tłuszczowi papier łatwiej przyklei się do formy). Tortownicę wyłóż biszkoptami.

Zdarza się, że deser ten przygotowuję w tortownicy o średnicy 20 cm, a resztę masy śmietanowej z kawałkami galaretek wlewam do małych, szklanych miseczek. Powstaje wtedy kilka mini deserów dla dzieci, w sam raz do wyjadania łyżeczką.

Zacznij przygotowywać masę śmietanową. Mocno schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia (możesz wsypać małą saszetkę śmietan fix) i zacznij ubijać, najpierw na małych obrotach (by nie zachlapać całej kuchni), następnie zwiększ obroty miksera. Po kilku minutach powinnaś otrzymać gęstą masę.

Gęstą masę śmietanową powoli dodawaj do płynnej galaretki (cytrynowej i krystalicznej), mieszaj do połączenia.

Dodaj pokrojone w kosteczkę kolorowe galaretki, wymieszaj delikatnie i wlej ostrożnie do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Śmietanowca wstaw do lodówki na 6 godzin, najlepiej na całą noc.

Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami, najlepiej sezonowymi (truskawki, maliny, borówki, jagody) oraz listkami świeżej mięty.

Smacznego.

6 odpowiedzi na “Śmietanowiec”

  1. Wczoraj jak pojawił się wpis od razu zrobiłam ten deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie, jest lekki i puszysty.
    Szkoda, że nie można dodać zdjęcia bo mi wyjątkowo ładnie wyszedł:)

    Dziękuję za przepis, polecam.
    Martyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *