Dziś bardzo prosty w przygotowaniu sernik z serków homogenizowanych waniliowych Rolmiecz z dodatkiem słodkich gruszek z syropu, oblany kremem orzechowym HELIO i posypany skórką pomarańczową kandyzowaną. No pysznie!! 🙂 Jest bardziej zwarty niż tradycyjny sernik z twarogu, bardziej mięsisty, także inny w smaku, jakby przypominał masę budyniową… ale sami się przekonajcie jeśli przepis Wam się spodoba 😉 a mi się spodobał, bo wyrobienie ciasta to niecałe 10 minut i do pieca 🙂 W tym czasie zrobiłam sałatkę, ugotowałam zupę i porysowałam z Córcią 😉
Sernik z serków waniliowych z gruszkami z puszki – bez miksera, bez spodu, szybki, bardzo smaczny, polecam na Święta i bez okazji. No same zalety! :)Spróbujcie! Dla mnie nowość, z pewnością powtórzę ten przepis, ale np. z innymi owocami lub wrzucę bakalie, na spód ułożę biszkopty 😉
Przepis na ten ciekawy sernik, który robiłam po raz pierwszy z serków homogenizowanych i lekko zmodyfikowałam znalazłam u Ani na blogu. No nie mogłam go pominąć, od razu skompletowałam składniki, wyjęłam kuchenną rózgę i zaczęłam kręcić! 😉 😉
Rada Ani: Jeżeli Twój piekarnik jest mały, szybko podpieka wypieki, to czas pieczenia można skrócić o ok. pół godziny.
DODATKOWE INFORMACJE:
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.
Składniki są w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyłam 5 opakowań serków homogenizowanych waniliowych Rolmiecz (po 200 g).
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 1 kg serków waniliowych homogenizowanych (można użyć z prawdziwą wanilią)
- 100 g masła (pół kostki)
- 5 średnich jajek
- 1/3 szklanki cukru drobnego
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 500 g gruszek z puszki (w oryginalnym przepisie brzoskwinie z puszki). Połówki gruszek w lekkim syropie.
SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ POLEWĘ I DODATKI:
- 6 łyżek masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO
- 6 łyżek śmietanki 18%
- 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
W oryginalnym przepisie jest polewa z białej czekolady. Można zastąpić mleczką, gorzką, lukrem.
PRZYGOTOWANIE I PIECZENIE SERNIKA:
- Do dużej miski wykładam wszystkie serki, które mają temp. pokojową (pamiętaj o tym). Do serków dodaję 5 łyżek skrobi ziemniaczanej oraz 1/3 szklanki cukru drobnego, mieszam rózgą.
- Następnie wbijam po jednym jajku, wlewam roztopione i wystudzone masło. Jeśli serki oraz jajka będą zimne, to masa po wymieszaniu może mieć grudki. Mieszam wszystko kuchenną trzepaczką, nie potrzebuję tu miksera.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, zapięłam obręcz. Boki formy wysmarowałam olejem i wyłożyłam papierem. Do tak przygotowanej tortownicy wyłożyłam serową masę.
- Połówki gruszek wyjmuję z puszki, odcedzam z syropu i kroję jeszcze na trzy podłużne kawałki. Syrop jest niepotrzebny do sernika. Owoce wykładam na masę serową, niektóre lekko opadną na dno, ponieważ masa jest lekka.
- Sernik pieczony z serków waniliowych wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170 C – grzanie góra plus dół, środkowa półka piekarnika.
Sernik piekę przez 2 godziny, nie otwieram piekarnika, nie zmieniam temp.
Po upieczeniu sernika nie otwieram drzwiczek piekarnika przez pół godziny. Po tym czasie uchylam lekko drzwiczki i po 10 minutach wyjmuję gotowy sernik. - Studzę go na blacie, po czym wkładam na kilka godzin do lodówki lub w inne, chłodne miejsce.
Po przestudzeniu polewam przygotowaną i lekko przestudzoną masą orzechową i posypuję skórką pomarańczową.
PRZYGOTOWANIE POLEWY ORZECHOWEJ:
- 6 łyżek masy orzechowej HELIO wstawiam do miski i umieszczam w kąpieli wodnej. Gdy stanie się lekko płynna dodaję śmietankę, mieszam, polewę lekko studzę i polewam sernik. Posypuję skórką pomarańczową.
mega apetycznie wygląda
Dziękuję i polecam 😊