Dziś sernik na herbatnikach, z kajmakiem Helio posypany płatkami migdałów. Puszysty, prosty w przygotowaniu, a ile radości.
Mój sernik nie tylko od święta, jest delikatny i niesamowicie puszysty, taki jaki najbardziej lubię 😉
Składniki:
- 20 herbatników Petit-Beurre
- 1 kg sera (u mnie z wiaderka)
- połowa kostki masła
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- niecała puszka kajmaku Helio
- Blacha o wymiarach 21/32 cm, ja użyłam nieco większej stąd mój sernik jest niższy niż w oryginalnym przepisie
Przygotowanie:
Żółtka oddzieliłam od białek. Piekarnik nagrzałam do 180 C, bez termoobiegu, grzaniem góra plus dół.
W misce wymieszałam masło z cukrem, żółtkami i mikserem utarłam na jednolitą masę. Następnie dodawałam po jednej łyżce sera cały czas ubijając aż do końca.
Na końcu wsypałam oba śmietankowe budynie oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
Z białek ubiłam sztywną pianę i dodałam do sera, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
Dno blachy wyłożyłam herbatnikami, następnie wylałam na nie masę serową.
Wstawiłam sernik do pieczenia do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę, piekłam około 1 godzinę.
Gdy sernik się upiekł zostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.
Gotowy sernik posmarowałam masą kajmakową Helio i posypałam płatkami migdałów. Mój sernik gotowy, puszysty i smaczny! 🙂
Przepis znalazłam tutaj.
Do przepisu wykorzystałam gotową masę kajmakową w puszce 400 g Helio