Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką to jedna z moich ulubionych potraw na wigilijnym stole. Nie powtarzam ich w ciągu roku, smakują najbardziej wyczekane na wigilijnej kolacji. Kawałki śledzia przykryte kołderką z majonezu, tartego żółtego sera i jajek, dziś z dodatkiem ogórków konserwowych, całość udekorowana posiekaną natką. Zdecydowanie smak młodzieńczych, rodzinnych lat i świąt:) Do śledzi pod pierzynką można dodać tartą marchew, jabłka lub buraczki, podać w dużej szklanej misce warstwowo. Śledź pod pierzynką podany na dużym półmisku cieszy oko, smakuje obłędnie, dlatego polecam na świąteczny stół jak nic!

Śledzie pod pierzynką


SKŁADNIKI:

  • 500 g filetów śledziowych w oleju a la matjas
  • 165 g ogórków konserwowych (7 małych sztuk)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g tartego sera
  • świeżo zmielony pieprz
  • 5 łyżek majonezu
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Śledzie kroję w niezbyt małą/dużą kostkę. Ogórki drobno siekam w kostkę. Jajka obieram i ścieram na tarce o małych oczkach.

Na półmisku układam śledzie, smaruję 2 łyżkami majonezu, posypuję 2 tartym jajkami, lekko pieprzę. Układam warstwę ogórków, na nie tarte ostatnie 2 jajka, smaruję 3 łyżkami majonezu, posypuję serem, lekko pieprzę i dekoruję natką.

Smacznego 🙂

3 odpowiedzi na “Śledzie pod pierzynką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *