Absolutna klasyka na wigilijnym lub imieninowym stole. Uwielbiam śledzie z rozmaitymi dodatkami lub te tradycyjne, najprostsze jak dziś, z cebulką i kolorowym pieprzem.
Na miskę śledzi jest masa pomysłów, w naszym domu szczególnym powodzeniem cieszą się takie pozycje jak:
- śledzie z cebulką w oleju
- śledzie po kaszubsku
- śledzie z pieczarkami i cebulką w oleju
- śledzie z marynowanymi warzywami, najczęściej ogórkami, papryką, grzybami czy marynowaną cebulką
- sałatka śledziowa z kukurydzą, papryką i ogórkami konserwowymi/kiszonymi z majonezem
- śledzie po żydowsku, wspomnienie dzieciństwa!
- śledzie pod pierzynką, z tartym serem i majonezem, uwielbiam!
- śledzie z jabłkiem i jogurtem z kolorowym pieprzem
- śledzie z suszonymi śliwkami w oleju i occie jabłkowym.
Do jednych przepisów wracamy częściej w ciągu roku, niektóre czekają na Wigilię, są to śledzie pod pierzynką, sałatka śledziowa i śledzie po żydowsku.
Śledzie z cebulką
SKŁADNIKI:
- 6 solonych filetów śledziowych
- 3 nieduże cebule, obrane, posiekane w cienkie piórka lub kostkę
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- olej rzepakowy lub olej lniany
- 1 łyżka octu smakowego, np. winny, jabłkowy, ryżowy, śliwkowy
- opcja: 2 drobniutko posiekane suszone pomidory, dla dodatkowego smaku
PRZYGOTOWANIE:
Obrane i posiekane cebule przesmażam na 3 łyżkach oleju, np. rzepakowym do zeszklenia. Na koniec lekko solę. Cebulę, zamiast smażyć możesz zalać na sitku wrzącą wodą i odstawić.
Tak przygotowaną cebulę układam w szklanej misce lub słoiku, dodaję cukier puder i ocet jabłkowy, mieszam dokładnie, odstawiam. W misce wymieszaj ją łyżką, zaś słoik zakręć i kilka razy nim potrząśnij.
Śledzie zalewam i płuczę w zimnej wodzie dwa razy. Kolejno po 20 minutach zmieniam wodę. Trzeci raz moczę w mleku (możesz również w wodzie), delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym. To ile razy będziesz wymaczał śledzie zależy od tego jak słone lubisz.
Śledzie kroję w niezbyt duże/małe proste lub skośne kawałki. W większej misce (lub słoiku) łączę śledzie z cebulką, dodaję liście i ziele, ziarenka kolendry, wlewam olej wymieszany z olejem lnianym, tak by przykrył lekko śledzie, przyprawiam kolorowym pieprzem, mieszam, odstawiam do lodówki na 2 dni pod przykryciem. W słoiku szczelnie zamknięte możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Możesz śledzie z cebulką wymieszać z przyprawami i olejem i ułożyć w słoiku lub układać je od razu w słoiku na przemian: cebula, śledzie, przyprawy, cebula, śledzie, przyprawy, zalać mieszanką z oleju i oleju lnianego, tak by przykryły śledzie.
Smacznego.
Uwielbiam takie śledzie 🙂 a rybka lubi pływać 🙂
Ja też 😉
lubię takie śledziki
🙂🙂