Słodkie pierożki z ciasta francuskiego

Proste, szybkie, a jak wyglądają!

Kiedyś jadłam Palmiers – karmelizowane ciasto francuskie, bardzo proste w przygotowaniu ładne złote ciasteczka. Są słodkie i karmelowe.

Składniki na kilka ciasteczek to całe 2 składniki: ciasto francuskie i drobny cukier do wypieków.

Wykonanie polega na rozwałkowywaniu ciasta na cukrze, tak by cukier się do niego przykleił. I tak kilka razy wałkujemy z każdej strony, a potem zwijamy w ruloniki obok siebie i kroimy. Upieczone wyglądają bardzo apetycznie i kusząco.

Nieco zainspirowana tym przepisem przygotowałam słodkie pierożki, także z dodatkiem cukru, ale także konfiturą w środku. Pyszne, delikatne, chrupiące ciasto z ciepłą owocową konfiturą w środku – pycha!

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka łyżek ulubionej konfitury
  • cukier do posypania wierzchu
  • małe jajko

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj i wycinaj duże kółka (podobnie jak na pierogi).
  2. Na każdym kółku rozłóż łyżeczkę konfitury, zlep dobrze jak pieroga, tak postępuj z każdym kawałkiem ciasta aż się skończy. Jeśli Ci coś zostanie powycinaj małe fantazyjne kawałeczki i wrzuć z pierożkami do piekarnika, gdy będą złote wyjmij.
  3. Gotowe pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
  4. Piecz w temp. 210C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez około 10-15 minut. Sami zobaczycie, gdy ciasteczka będą złote to kończymy (każdy piekarnik jest inny, więc kolor złota i to, by cukier się nie przypalił należy do Was).
  5. Może się zdarzyć, że trochę konfitury wypłynie podczas pieczenia, nie przejmujcie się tym, gdy ciasteczka przestygną, lekko ją odsuńcie od ciasteczka i smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *