Proste, szybkie, a jak wyglądają!
Kiedyś jadłam Palmiers – karmelizowane ciasto francuskie, bardzo proste w przygotowaniu ładne złote ciasteczka. Są słodkie i karmelowe.
Składniki na kilka ciasteczek to całe 2 składniki: ciasto francuskie i drobny cukier do wypieków.
Wykonanie polega na rozwałkowywaniu ciasta na cukrze, tak by cukier się do niego przykleił. I tak kilka razy wałkujemy z każdej strony, a potem zwijamy w ruloniki obok siebie i kroimy. Upieczone wyglądają bardzo apetycznie i kusząco.
Nieco zainspirowana tym przepisem przygotowałam słodkie pierożki, także z dodatkiem cukru, ale także konfiturą w środku. Pyszne, delikatne, chrupiące ciasto z ciepłą owocową konfiturą w środku – pycha!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka łyżek ulubionej konfitury
- cukier do posypania wierzchu
- małe jajko
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie, lekko rozwałkuj i wycinaj duże kółka (podobnie jak na pierogi).
- Na każdym kółku rozłóż łyżeczkę konfitury, zlep dobrze jak pieroga, tak postępuj z każdym kawałkiem ciasta aż się skończy. Jeśli Ci coś zostanie powycinaj małe fantazyjne kawałeczki i wrzuć z pierożkami do piekarnika, gdy będą złote wyjmij.
- Gotowe pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
- Piecz w temp. 210C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez około 10-15 minut. Sami zobaczycie, gdy ciasteczka będą złote to kończymy (każdy piekarnik jest inny, więc kolor złota i to, by cukier się nie przypalił należy do Was).
- Może się zdarzyć, że trochę konfitury wypłynie podczas pieczenia, nie przejmujcie się tym, gdy ciasteczka przestygną, lekko ją odsuńcie od ciasteczka i smacznego 🙂