Smalec z fasoli lub pasta z fasoli to proste i pyszne smarowidło na kanapki. Podasz ją na kanapki z dodatkiem świeżych lub marynowanych warzyw (ogórki kiszone, papryka marynowana), jako przekąskę na imprezowym stole lub pomysł na szybki wege podwieczorek. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam mój sprawdzony i najlepszy przepis na smalec z fasoli, a także na smalec z fasoli z jabłkiem.
SKŁADNIKI:
- 400 g fasoli z puszki
- 3 łyżki zalewy (z fasoli z puszki)
- 2 cebule – 145 g
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Fasolę z puszki odsączam na sicie. Odlewam 3 łyżki zalewy.
Na 2 łyżkach oleju przesmażam drobniutko posiekane cebule aż do zeszklenia, około 10 minut na średnim ogniu. W międzyczasie delikatnie je solę i pieprzę.
Odsączoną fasolę układam w misce i rozgniatam widelcem (lecz niezbyt dokładnie, tak by zostały delikatne grudki, nie „papka”), dodaję przesmażoną cebule i doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszam dokładnie.
Porady. Do smalcu z fasoli możesz dodać tarte, kwaskowate jabłko oraz takie przyprawy jak większa szczypta suszonego majeranku, lubczyku lub oregano.
Łyżeczka sosu sojowego też w ciekawy sposób podkreśli smak pasty.
Smalec z fasoli smakować będzie także z dodatkiem suszonych, posiekanych śliwek lub suszonej żurawiny (uprzednio wymoczonych przez 5 minut we wrzątku).
Smacznego.
Dziś robiłam- rewelacja smalec!!
🙂👍