Uniwersalny i smaczny sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu. Do sosu czosnkowego pasuje dodatek posiekanych świeżych ziół, jak koper, kolendra, bazylia bądź suszone (oregano, zioła prowansalskie). Jeśli lubisz bardziej wyrazisty w smaku sos czosnkowy, dodaj jeden większy ząbek czosnku więcej. Sos czosnkowy podawaj do zimnych i ciepłych przekąsek oraz dań. Sos czosnkowy pasuje do pieczonych kawałków mięsa (np. nuggetsy) i pieczonych warzyw (ziemniaki, marchewki), przekąsek chlebowych, z ciasta francuskiego, do deski wędlin. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na domowy sos czosnkowy.
Sos czosnkowy
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 średnie ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. W miseczce mieszam jogurt z majonezem, dodaję roztarty czosnek, przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Porady
- Wypróbuj też wersję z dodatkiem soku z cytryny. Wystarczy dodatek dwóch łyżeczek wyciśniętego soku z cytryny.
- Do czosnku możesz dodać suszone zioła jak oregano, bazylię, zioła prowansalskie lub lubczyk.
- Aby sos czosnkowy był lżejszy i mniej kaloryczny zrezygnuj z dodatku majonezu. Sos czosnkowy przygotuj na bazie samego jogurtu greckiego.
Smacznego
Sos czosnkowy
Uwielbiam ten sosik!;)
Bardzo smaczny, robiłam wg przepisu w święta.
🙂
🙂👍