Dziś przepis na bardzo aromatyczny i bogaty w smaki sos mięsno-pomidorowy z oliwkami, szpinakiem, pomidorem, papryką, posypany serem i natką. Z delikatnym mięsem mielonym z indyka, przyprawiony ostrą papryką i ziołami. Jeden z ulubionych mięsnych sosów podawanych do makaronów wszelakich, ryżu i kasz. Pyszny!
Sos mięsno-pomidorowy z oliwkami i szpinakiem
SKŁADNIKI:
- 700 g mięsa mielonego z indyka
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- spora garść czarnych oliwek posiekanych drobno
- 6 kulek mrożonego szpinaku – użyłam tzw. brykietu
- 1 słoik sosu do spaghetti (u mnie Łowicz)
- 1 duży słoik sosu bolońskiego (u mnie Łowicz)
- lubczyk, ostra i słodka papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz
- do podania tarty ser i świeża posiekana natka pietruszki lub rukola
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W dużej, głębszej patelni rozgrzewam olej. Przesmażam na nim mięso mielone z indyka. Gdy zmieni kolor dodaję posiekaną drobno cebulę, pomidora oraz paprykę. Smażę na średnim ogniu często mieszając. Po kilku minutach wrzucam mrożony szpinak.
Gdy składniki się połączą i zmiękną, a szpinak rozpuści wrzucam posiekane oliwki i wlewam 2 sosy ze słoika, przyprawiam do smaku.
Sos podaję do makaronu, ryżu i kasz. Posypuję tartym serem, np. grana padano lub parmezanem i dodaję natkę pietruszki. Smacznego 😉
Zjadłabym natychmiast! 😁
Wspaniale wyglada;-))
No super przepis na indyka z kupionym sosem ze sloika… rewelacja…
Na moim blogu gromadzę przepisy bardziej praco i czasochłonne, jak i te ekspresowe, dla zapracowanych (gotowy sos jest tu w sam raz).