Sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp na bazie majonezu i ketchupu z octem jabłkowym i posiekanymi drobno warzywami. Bez zbędnych składników, konserwantów, dodatków. Sos tysiąca wysp jest idealnym dodatkiem do zapiekanek wszelakich, domowych hot dogów, hamburgerów, przekąsek z pieczywa, grzanek, przekąsek z ciasta francuskiego, grissini. Do sosu tysiąca wysp pasują drobno posiekane warzywa jak czerwona papryka, ogórki konserwowe lub oliwki. Domowy sos tysiąca wysp jest prosty i pyszny! Wykonasz go w kilka chwil. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sos tysiąca wysp.

Sos tysiąca wysp


SKŁADNIKI:

  • 7 dużych łyżek majonezu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka octu jabłkowego / winnego / soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka drobniutko posiekanej cebuli
  • 4 łyżeczki drobniutko posiekanej czerwonej papryki / ogórka konserwowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ketchup i majonez połącz w misce za pomocą rózgi kuchennej. Dodaj łyżeczkę cukru pudru, wlej łyżkę octu jabłkowego / winnego lub soku z cytryny. Całość wymieszaj do połączenia.

Dodaj posiekaną cebulę oraz paprykę / ogórki konserwowe. Zamieszaj.

Sos tysiąca wysp dopraw solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).

Porada. Pieprz czarny możesz zastąpić pieprzem kolorowym lub cytrynowym.

Sos tysiąca wysp wlej do słoików / pojemników, zamknij szczelnie. Przechowuj do dwóch tygodni w lodówce.


Smacznego

Kuchnia Ani

12 odpowiedzi na “Sos tysiąca wysp”

  1. Nigdy nie robiłam. Zazwyczaj kupny do zapiekanek i kanapek.
    Dziękuję za pomysł na domowy sos:) zrobimy na pewno.

    1. Jest 🙂
      Dałabym tyle samo co papryki lub ogórka – 4 łyżeczki drobno posiekanych oliwek.

  2. Sosik jest pycha, ja dałam troszkę papryki na pół z ogórkiem konserwowym. Już nie kupię w sklepie gotowego sosu, ten robiony jest najlepszy. Pozdrawiam serdecznie 😄

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *