Jak mówią klasyka, prostota i smak zawsze wygrywa. Polecam na obiad spaghetti aglio olio e peperoncino, czyli makaron spaghetti z bardzo aromatyczną oliwą dzięki czosnku i papryczki chili oraz świeżej, posiekanej natki – uwielbiam jego smak.
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
SKŁADNIKI:
- 300 g makaronu spaghetti
- 4 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 posiekany drobno pęczek natki
- sól, świeżo zmielony pieprz
- do posypania tarty ser – wybieram parmigiano reggiano, grana padano lub pecorino
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotuję al dente w dużej ilości osolonej i wrzącej wody.
Czosnek obieram i drobniutko siekam w kosteczkę. Papryczkę siekam w talarki, można w drobną kosteczkę. Przygotowuję ją różnie: przekrawam ją wzdłuż i wyjmuję pestki, zostawiam trochę lub smażę z pestkami – dziś papryczka w całej okazałości.
Na głębszej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam krążki ostrej papryczki, przesmażam chwilę, mieszam, następnie dorzucam czosnek i smażę tak razem jakąś minutę. Uważam, by czosnek się nie przypalił, nie może ściemnieć. Wrzucam połowę posiekanej natki.
W międzyczasie odcedzam na sicie makaron. Wrzucam do czosnku i papryczki na patelni, mieszam dobrze. Układam makaron na talerze, posypuję tartym serem i posypuje resztą świeżej natki. Podaję od razu.
Smacznego 😉
Wspaniałe danie z makaronem. Prostota i smak:)
Zgadzam sie 🙂