Danie z makaronem i sosem pomidorowym z cukinią i z dużą ilością przypraw. Spaghetti z cukinią to danie lekko na ostro, z ziołami, danie które mogłabym jeść kilka razy w tygodniu. Czasem świeże pomidory zastępuję tymi z puszki, krojonymi a do całego dania dorzucam kilka pieczarek. Makaron także możecie zastąpić, np. kolankami, świderkami, penne. Spaghetti z cukinią to prosty, smaczny, taki domowy obiad, bez mięsa. Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 2 średnie cukinie
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- oliwa
- makaron spaghetti i natka do podania, opcjonalnie tarty ser
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myję. Cukinię, pomidory i chili kroję w kosteczkę.
Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno. Podsmażam na kilku łyżkach oliwy, gdy cebula się zeszkli wrzucam posiekaną chili, po chwili dodaję pomidory i cukinię, mieszam, przyprawiam.
W osolonym wrzątku gotuję makaron, 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Gotowy wrzucam do sosu, mieszam, chwilę przesmażam razem do połączenia. Podaję od razu z natką i tartym serem.
Smacznego 🙂