Spaghetti z aromatycznym sosem pieczarkowym to danie, które przygotujesz w chwilę. Sos pieczarkowy z dodatkami nadaje się na szybki obiad w tygodniu. Sprawdzony przepis na sos pieczarkowy, który podasz z makaronem, ryżem lub kaszą. Sos możesz wykorzystać do dania z mięsem (kotlety, pieczone mięso) i potraw z ziemniaków (puree, kluski śląskie, kopytka). Do sosu możesz dodać posiekaną ostrą papryczkę, cukinię, świeżą paprykę, pomidorki koktajlowe, cherry, suszone pomidory. Danie na talerzu udekoruj świeżymi ziołami: natką, koperkiem lub posiekaną kolendrą, która nada daniu dodatkowej świeżości. Jeśli lubisz pieczarki i chcesz je podać w sosie np. do makaronów, kopytek lub klusek śląskich wypróbuj mój przepis na sos pieczarkowy z cukinią.
Spaghetti z sosem pieczarkowym
SKŁADNIKI:
- 500 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, vegeta natur
- 1 łyżka masła klarowanego
Do podania:
- makaron spaghetti – 300 g
- świeżo posiekany koperek lub natka
- tarty żółty ser, parmezan, grana padano, bursztyn
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki dobrze umyj i pokrój w plasterki lub większą kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj (czosnek można przecisnąć przez praskę). Zamiast cebuli możesz dodać pora – wykorzystaj jasną część i drobno posiekaj.
Na większej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Możesz zamiennie użyć oleju rzepakowego, oliwy lub oleju z pestek winogron.
Na maśle przesmaż pokrojoną cebulę (lub pora) oraz czosnek. Po 2 minutach dodaj pieczarki. Smaż kilka minut aż pieczarki puszczą sok. Dopraw. Po kilku minutach dodaj śmietankę, chwilę podsmaż. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Do gotowego dania na patelni możesz od razu wsypać garść posiekanego koperku.
Makaron ugotuj w dużej ilości wody z dodatkiem soli. Możesz ugotować go wedle wskazówek na opakowaniu lub 2 minuty krócej, wtedy wrzucisz go do sosu pieczarkowego. Wtedy podasz od razu wymieszany sos z makaronem.
Na talerzu układam ugotowany makaron, polewam sosem pieczarkowym. Danie posyp tartym serem, parmezanem, grana padano oraz udekoruj natką, koperkiem.
Smacznego.
Zasmakuj Kuchni