Spaghetti z sosem pieczarkowym

Spaghetti z aromatycznym sosem pieczarkowym to danie, które przygotujesz w chwilę. Sos pieczarkowy z dodatkami nadaje się na szybki obiad w tygodniu. Sprawdzony przepis na sos pieczarkowy, który podasz z makaronem, ryżem lub kaszą. Sos możesz wykorzystać do dania z mięsem (kotlety, pieczone mięso) i potraw z ziemniaków (puree, kluski śląskie, kopytka). Do sosu możesz dodać posiekaną ostrą papryczkę, cukinię, świeżą paprykę, pomidorki koktajlowe, cherry, suszone pomidory. Danie na talerzu udekoruj świeżymi ziołami: natką, koperkiem lub posiekaną kolendrą, która nada daniu dodatkowej świeżości. Jeśli lubisz pieczarki i chcesz je podać w sosie np. do makaronów, kopytek lub klusek śląskich wypróbuj mój przepis na sos pieczarkowy z cukinią.

Spaghetti z sosem pieczarkowym


SKŁADNIKI:

  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietanki 30 %
  • sól, pieprz, słodka papryka, lubczyk, vegeta natur
  • 1 łyżka masła klarowanego

Do podania:

  • makaron spaghetti – 300 g
  • świeżo posiekany koperek lub natka
  • tarty żółty ser, parmezan, grana padano, bursztyn

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki dobrze umyj i pokrój w plasterki lub większą kostkę.

Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj (czosnek można przecisnąć przez praskę). Zamiast cebuli możesz dodać pora – wykorzystaj jasną część i drobno posiekaj.

Na większej patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Możesz zamiennie użyć oleju rzepakowego, oliwy lub oleju z pestek winogron.

Na maśle przesmaż pokrojoną cebulę (lub pora) oraz czosnek. Po 2 minutach dodaj pieczarki. Smaż kilka minut aż pieczarki puszczą sok. Dopraw. Po kilku minutach dodaj śmietankę, chwilę podsmaż. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Do gotowego dania na patelni możesz od razu wsypać garść posiekanego koperku.

Makaron ugotuj w dużej ilości wody z dodatkiem soli. Możesz ugotować go wedle wskazówek na opakowaniu lub 2 minuty krócej, wtedy wrzucisz go do sosu pieczarkowego. Wtedy podasz od razu wymieszany sos z makaronem.

Na talerzu układam ugotowany makaron, polewam sosem pieczarkowym. Danie posyp tartym serem, parmezanem, grana padano oraz udekoruj natką, koperkiem.

Smacznego.

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *