Surówka z cykorii dziś na blogu, a bo dawno nie było 🙂 O ile cykorię zasmakowałam rok temu to małosolne znam od małego. Najlepsze sezonowe! lekko czosnkowe – jak dla mnie domowe małosolne wygrywają ze wszystkim, smak babcinej ręki niezapomniany. Dziś je odtwarzam pamiętając każdy upalny wtedy dzień spędzony z Babcią. Piękne czasy!
Ogórki małosolne bardzo szybkie, bo w te upalne dni są gotowe praktycznie z dnia na dzień. Idealny dodatek do mięs, grilla, potraw z ziemniaków, dziś w towarzystwie cykorii. Surówka świetnie pasuje do czerwonych i białych mięs. Dojadłam do kanapki, więc i tak można 😉
SKŁADNIKI:
- 4 cykorie
- 2 ogórki małosolne
- garść posiekanego szczypioru
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cykorie myję, odkrawam głąby i siekam drobno. Ogórki kroję w kostkę, łączę z cykorią w misce. Dodaję majonez, szczypior, przyprawiam. Surówka świetnie pasuje do ziemniaków lub potraw z ziemniaków oraz mięs. Smacznego!
Świetny smak. Polecam
Jola
Dziękuję 😉