Dziś dodatkiem do obiadu jest surówka z marchewki. Delikatna z dodatkiem lekko twardych i nieco słodkich jabłek, taka jaką lubimy. Podaję ją najczęściej do dań z ziemniaków i pieczonych mięs, szczególnie drobiu.
Do surówki możecie dodać śmietanę lub majonez, lżejsza wersja powstanie po dodaniu jogurtu naturalnego. Każda wersja smaczna, zależy czy jesteście na diecie, czy możecie odpuścić i czy bardziej wolicie lżejsze smaki niż dodanie wyrazistego w smaku i bardziej kalorycznego majonezu.
Inne wersje? Przygotowuję surówkę z marchewki z dodatkiem samego pora, dodaję śmietanę 18%; surówka z marchewki z gruszką i porem; także wersja ze skórką startą z jednej cytryny + sok z połówki cytryny jest smaczna – cytryna przełamuje słodycz marchewki, dodaję wtedy szczyptę drobnego cukru do smaku dla równowagi.
Zapraszam dziś na surówkę z marchewki, taką domową, znaną i lubianą, do obiadu.
Składniki:
- 600 g marchewki – wychodzi 5 nieco większych sztuk
- 2 większe jabłka
- 1 por – biała część
- 4 łyżki majonezu, jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie: szczypta cukru pudru do smaku
Przygotowanie:
Marchew i jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Pora przekrawam wzdłuż na dwie części, kroję na drobne talarki. Mieszam w misce z resztą składników, doprawiam do smaku, schładzam w lodówce.
Najlepsze surowka do obiadu:))
Pyszna! Robię ja zawsze do mielonych i drobiu. Rewelacja przepis.
Dziękuję 🙂👍