Szynka pieczona, soczysta i domowa, pyszna. Przyprawiona, delikatna w smaku szynka to propozycja na kanapki, śniadanie lub kolację. Przygotujesz ją przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Domowa, pyszna, na kanapki, które podasz z dodatkiem świeżych lub marynowanych warzyw. Smakuje na zimno i ciepło. Jej smak na kanapce wzbogacisz musztardą, chrzanem lub ćwikłą. Poniżej przepis oraz propozycje dwóch marynat: musztardowej oraz miodowo-cytrusowej.
Szynka pieczona:
- to łatwy w przygotowaniu przepis dla każdego;
- aromatyczna i domowa pieczona szynka na kanapki;
- danie dla całej rodziny, nawet podane na ciepło z sosem własnym do puree ziemniaczanego i surówki;
- tylko jeden podstawowy produkt oraz przyprawy;
- szynka, którą podasz na wielkanocne śniadanie lub świąteczną kolację.
Szynka pieczona
SKŁADNIKI:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Szynkę myję, lekko osuszam ręcznikiem papierowym i obwiązuję sznurkiem. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Przyprawiam mięso z obu stron, układam w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i wcieram dokładnie wszystkie przyprawy. Możesz mięso posypać dodatkowo suszonym lubczykiem albo majerankiem. W wersji ostrzejszej użyj mielonej przyprawy chili.
Naczynie z szynką przykrywam i wstawiam na 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Porady. Możesz przed pieczeniem posmarować szynkę mieszanką przygotowaną z oleju i musztardy. Wystarczy 3 łyżki oleju wymieszać z 2 łyżeczkami ostrej musztardy i natrzeć mięso. Dopraw przyprawami jak opisano powyżej.
Jest jeszcze jedna ciekawa marynata, którą możesz natrzeć mięso przed pieczeniem: miodowo-cytrusowa. Wystarczy sok z 1 cytryny (lub pomarańczy) wymieszać z łyżką delikatnego miodu, np. lipowego, wielokwiatowego, doprawić solą i pieprzem. Natrzeć mięso, odstawić do marynowania, następnie piec jak opisano dalej.
Szynkę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę łącznie 1,5 godziny. Przez pierwsze 40 minut pod przykryciem.
Szynkę studzę, zdejmuję sznurek i podaję na kanapki razem z chrzanem lub ćwikłą. Idealnymi dodatkami będą marynowane warzywa.
Smacznego.
Pycha!
Wyszla idealna, dziękuję za przepis.
Ula
Miło mi 🙂
Wczoraj piekłam z przepisu. Mega smak i pięknie wygląda po przekrojeniu.
Polecam przepis !
Dziękuję 🙂👍