Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serkiem mascarpone to szybki obiad, na który wybór pada najczęściej w tygodniu. Makaron z aromatycznym sosem i mięsem, podany z ostrzejszą i orzechową w smaku rukolą. Dodatkiem jest ostra papryczka, która świetnie kontrastuje z delikatnym mascarpone. Wystarczy podsmażyć mięso, zrobić sos i ugotować makaron. Makaron może być dowolny, a do dania można wrzucić jeszcze mrożony zielony groszek, fasolkę, czerwoną paprykę. Każda wersja z dodatkową porcją warzyw się sprawdzi. Smacznego 😉
Tagliatelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone na ostro
SKŁADNIKI:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 duży pomidor pokrojony w kostkę
- 1 większa cebula drobno posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 5 suszonych pomidorów w oleju, posiekanych
- 250 g serka mascarpone
- 1 ostra papryczka posiekana drobno
- sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka, zioła prowansalskie
- olej rzepakowy
- do podania tarty ser, rukola, natka
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewam olej. Mięso myję, oczyszczam z błon, kroję w niezbyt dużą kostkę. Na gorącym oleju podsmażam cebulę, czosnek i chili. Po chwili dodaję mięso, suszone pomidory i świeżego pokrojonego w kostkę pomidora, mieszam. Doprawiam, na koniec dodaję mascarpone, mieszam dokładnie.
Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzam, wrzucam na chwilę do sosu, mieszam i podaję. Można także wyłożyć makaron do talerzy, następnie polać mięsnym sosem.
Podaję z tartym serem i natką lub rukolą.
Smacznego 🙂
Uwielbiam takie dania . Pozdrawiam 🙂
Pyszota jak mawia moja mama ;))
Danie świetne polecam:)
Cieszę się, smacznego:)