Tarta z kremem budyniowym i śliwkami to świetna propozycja na weekendowy deser. Prosty przepis, z łatwo dostępnych składników, które otrzymasz przez cały rok – oprócz owoców. Owoce sezonowe możesz zastąpić innymi, nawet tymi z puszki.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 l mleka
- opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
Dodatkowo:
- 500 g śliwek
- forma do tarty, u mnie o średnicy 28 cm
- tłuszcz do formy, np. masło
- łyżeczka cukru
- cukier puder do posypania gotowej tarty
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekam z masłem. Dodaję jajka, cukier puder i cukier z wanilią. Zagniatam szybko ciasto i wykładam nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty.
Śliwki myję, kroję na pół, wyjmuję pestki.
Do budyniu (proszku) dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszam.
Z 500 ml mleka odlewam połowę, tj. 250 ml. Jedną połowę zagotowuję, do drugiej dodaję budyń wymieszany z mąką. Gdy mleko się zagotuje ściągam je z palnika, dodaję powoli budyń cały czas mieszając. Wstawiam na małą moc palnika, mieszam do zgęstnienia. Wyłączam gaz.
Gotowy budyń wylewam na ciasto, rozkładam śliwki skórkami do dołu, posypuję 1 łyżeczką cukru.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) i piekę ok. 45 minut.
Gotowy deser posypuję cukrem pudrem, parzę kawę, wołam domowników 🙂
SMACZNEGO 🙂
Źródło: Poradnik domowy, nr 11, październik 2019.
Pięknie wygląda. Lubię takie przepisy:)
Pozdrawiam
Ewa
Dziękuję Ewo 😘
Pyszne jest 😉
🙂👍