To wspaniały i delikatny tort czekoladowy przełożony dżemem lub marmoladą morelową, idealny na niedzielne popołudnie w gronie rodziny. Ja z tej okazji skorzystałam witając tak swoich zacnych weekendowych gości.
.. a czekolada zawsze smakuje, ucieszy, nikt nie odmówi..;)
Świetny wybór, wspaniały smak czekolady i moreli, polecam taki tort!
Tort Sachera stworzony został w XIX wieku przez cukiernika Franza Sachera w Wiedniu. Od razu stał się słynnym tortem na całym świecie, obowiązkowo serwowanym deserem w kawiarni Hotelu Sacher znajdującym się w centrum Wiednia.
Ten kto lubi czekoladę niech się szykuje – tort jest prosty, obłędny i dla każdego! Moje serce i moich gości już skradł, zawitał w moim słodkim menu;-)
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 200 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- słoik dżemu lub marmolady morelowej
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odkładam na bok, studzę.
Masło ucieram z cukrem mikserem do połączenia, dodaję pojedynczo jajka cały czas miksując.
Gdy jajka połączą się z masą dodaję na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopioną ostudzoną czekoladę, mieszam do połączenia.
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto.
Piekę w temp. 170 C przez 35 minut do suchego patyczka, studzę na blacie.
Kroję równo wzdłuż i smaruję dżemem, składam, gotowy tort polewam polewą i dekoruję.
SMACZNEGO! 😉


Źródło: książeczka Najlepsze ciasta, przepisy czytelników, nr 5(3) 2014.