Taki twaróg na kanapki to świetna alternatywa dla wędlin i żółtych serów, które zwyczajnie najczęściej serwujemy w polskich domach na śniadania. Nie mówię, że takie nawyki są złe, ale rozmaitość smaków w kuchni, w naszej diecie warto włączać każdego dnia. Jest tyle produktów!
Takim urozmaiceniem u nas w domu na śniadania są właśnie twarożki z różnymi dodatkami, np. szczypiorem, suszonymi pomidorami, świeżym ogórkiem czy papryką i szalotką, czasem oliwkami i roztartym ząbkiem czosnku, na wytrawnie. Przygotowujemy także, oprócz tradycyjnej jajecznicy ze szczypiorem czy kurkami, jajek na miękko, na twardo – owsianki, jaglanki z miodem, wszelkie płatki kukurydziane z owocami, konfiturami lub/i suszonymi owocami, smoothie bowl czy koktajle warzywne, owocowo-mleczne czy mix warzywno-owocowy. Jogurt jedzony prosto z kubeczka czy serek wiejski z miodem, ulubionym syropem też są świetne, tak jak kanapka pełnoziarnista z konfiturą i kubkiem kefiru lub gorącego kakao. Nie wspomnę o naleśnikach, pankejkach, racuszkach, są wyśmienite na ciepłe leniwe śniadanie, do tego obowiązkowo – u nas – kubek gorącego prawdziwego kakao posłodzonego delikatnie miodem lub syropem z agawy.
Jak widzicie mam kilka pomysłów na nasze codzienne poranki, zdrowe śniadania, pierwsze czy drugie.
Dziś u nas twaróg z cheddarem na kanapki. Dodatkowo kremowy dzięki dodaniu jogurtu naturalnego. Pyszny!
Składniki:
- twaróg półtłusty 250 g
- 2 łyżki tartego drobno cheddara
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego – u mnie Bakoma
- nieduża cebula
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Twaróg układam w misce, rozdrabniam widelcem, dodaję cheddar i jogurt, mieszam. Cebulę obieram, siekam drobno w kosteczkę. Dodaję do twarogu, przyprawiam do smaku.