Wiśnie zapiekane pod kruszonką

Wiśnie zapiekane pod kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Chrupiąca o ciekawej strukturze słodka kruszonka i soczyste wiśnie to deser, który rozpływa się w ustach. To uniwersalny przepis na owoce pod kruszonką, ponieważ pod owsianą kruszonką możesz upiec dowolne owoce: sezonowe, z puszki lub mrożone. Wiśnie zapiekane pod kruszonką to szybki i ciekawy deser, który z powodzeniem zastąpi ciasto z owocami. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na wiśnie zapiekane pod kruszonką. Opis kroku po kroku wraz ze zdjęciami.

Wiśnie zapiekane pod kruszonką


SKŁADNIKI:

  • 400 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru / cukru waniliowego
  • łyżka skrobi ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 60 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Uwagi do przepisu:

Przepis jest na okrągłą formę o średnicy 18 – 20 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zapiekanych owoców możesz wykorzystać truskawki, borówki, morele, jabłka lub mix ulubionych owoców. Powinny mieć łączną wagę 400 – 500 g.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. Przygotuj kruszonkę.

W miseczce rozetrzyj 60 g zimnego masła razem z:

  • 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • szczyptą soli

Ugnieć składniki w jedną część, przykryj talerzykiem lub folią aluminiową, schowaj do lodówki.

Krok 2. Przygotuj formę i owoce.

Formę do zapiekania (lub formę do tarty) wyłóż papierem do pieczenia, tak by wystawał poza ranty. Formę możesz uprzednio wysmarować masłem.

Wyłóż lekko rozmrożone wiśnie (temperatura pokojowa, bez odciskania powstałego soku). Użyte przeze mnie wiśnie wyjęłam z zamrażarki pół godziny przed pieczeniem.

Posyp je dwoma łyżkami cukru lub cukru waniliowego oraz niedużą łyżką skrobi ziemniaczanej. Delikatnie zamieszaj.

Owoce równomiernie przykryj kruszonką.

Krok 3. Wiśnie pod kruszonką wstaw do piekarnika.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Formę z wiśniami pod kruszonką wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz 40 minut do zezłocenia.

Owoce pod kruszonką podawaj z jogurtem lub lodami.


Smacznego

Wiśnie zapiekane pod kruszonką

Kuchnia Ani

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *