Woda morelowo-imbirowa

W upalne dni polecam domowe wody smakowe, czyli zdrowie 2 w 1 (woda + owoce). Dodają orzeźwienia, nawadniają organizm, działają cudownie na naszą skórę. Woda smakowa to tylko kilka podstawowych składników: woda, owoce, dla orzeźwienia cytrusy i listki świeżej mięty. Bez barwników, aromatów, zbędnych cukrów. Woda morelowo-imbirowa smakuje obłędnie, dodaje energii. W zależności od upodobań dodaj więcej wody, owoców, możesz zrezygnować z dodatku imbiru, dodać więcej moreli. Polecam wody smakowe (z ulubionymi owocami i dodatkami) szczególnie tym, którzy nie są w stanie wypijać więcej niż 1-2 litry „czystej” wody dziennie. Sądząc po Waszych wiadomościach – podobno picie wody z aromatem ulubionych owoców (i orzeźwiającą świeżą miętą) wychodzi Wam łatwiej 😉

Woda morelowo-imbirowa


SKŁADNIKI:

  • 1 l wody
  • 3 morele
  • ½ cytryny
  • 2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru
  • kilka listków świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE:

Imbir obierz i drobno posiekaj. Możesz go zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać w cienkie plasterki.

Cytrynę sparz, umyj dokładnie i posiekaj w plastry. Jeśli chcesz możesz cytrynę obrać pozbywając się jednocześnie białej części (albedo). Dzięki temu woda po dłuższym czasie nie nabierze gorzkawego posmaku.

Do dzbanka wlej 1 litr wody (4 szklanki o pojemności 250 ml), dodaj imbir i posiekane w plastry morele. Dodaj także plastry cytryny oraz kilka listków świeżej mięty, wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Wody nie ma potrzeby dosładzać, za to jeśli chcesz, możesz dodać 1 morelę więcej i zblendować ją na gładko dodając powstały „mus” do wody. Dzięki temu smakowa woda od razu zyska morelowego smaku.

Do wody morelowo-imbirowej możesz dodać kilka kostek lodu.

Smacznego.

Zasmakuj Kuchni

2 odpowiedzi na “Woda morelowo-imbirowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *