Zakwas z buraków to podstawa świątecznego barszczu czerwonego oraz jedno z superfood do picia. Polecam codziennego warzywnego shota buraczanego, który smakuje, wzmacnia odporność, zawiera wiele łatwo przyswajalnego żelaza i probiotyków, reguluje poziom cholesterolu. Zakwas na barszcz czerwony to u mnie jedna z obowiązkowych pozycji przedświątecznych, z którego przygotowuję wigilijny barszcz czerwony. Zakwas będzie gotowy po 5-8 dniach. Po tym czasie, przelewam go przez sito do mniejszych słoików i trzymam w lodówce do miesiąca czasu. Zakwas buraczany jest banalnie prosty w przygotowaniu, możesz sięgać po niego całorocznie, nie tylko od święta. Zapraszam po mój sprawdzony, prosty i domowy przepis na zakwas z buraków. Poniżej także przepis na barszcz czerwony z domowym zakwasem.
Zakwas z buraków
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg buraków (3 bardzo duże)
- 1 główka czosnku – 8 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 12 kulek pieprzu
- 12 kulek ziela angielskiego
- 25 g soli – lekko czubata łyżka
- 1,650 l przegotowanej, letniej wody
Dodatkowo: duży słój lub kilka litrowych.
PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj 1,650 l wody, odstaw na bok i dodaj 25 g soli. Sięgnij po sól kamienną.
Buraki cienko obierz, pokrój na cztery, a następnie w niezbyt cienkie plastry. Przyda Ci się deska do krojenia, najlepiej szklana, której nie ubrudzisz sokiem z buraków i z łatwością umyjesz, nawet w zmywarce. Dodatkowo, deska jest higieniczna, nie chłonie wilgoci.
Wyparzony, czysty słoik postaw na blacie.
W sporej misce wymieszaj pokrojone buraki z czosnkiem (obrane ząbki lub nie), dodaj przyprawy.
Wszystkie składniki ułóż w słoju, wymieszaj, zalej letnią, słoną wodą. Ważne, by woda przykryła wszystkie składniki.
Porady.
|
Słoik zakręcam szczelnie i odstawiam w chłodne i ciemne miejsce na 4-8 dni. Zakwas codziennie mieszam delikatnie łyżką. Jeśli powstaje niewielka piana, zbieram ją. Duża ilość piany oznacza, że zakwas jest gotowy. Wtedy zbierz ją, a zakwas przelej przez sito do słoików lub butelek. Możliwe, że Twój zakwas będzie gotowy już po 3-4 dniach. Wszystko zależy od warunków, w których przechowujesz zakwas buraczany. Mój zakwas był gotowy w 4 dniu. Przecedziłam go do mniejszych słoików i wstawiłam do lodówki. Wyszło mi około 1350 ml czystego zakwasu.
Porady.
|
Zakwas z buraków możesz trzymać w lodówce do miesiąca czasu.
ZasmakujKuchni.pl
PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE
SKŁADNIKI:
- 1,5 l bulionu
- 1,5 l zakwasu z buraków – można dać mniej
- ząbek czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz, majeranek
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlej bulion oraz zakwas z buraków. Ogrzewaj całość, nie doprowadzając barszczu do wrzenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dopraw przyprawami. Możesz zawsze dodać więcej octu lub/i cukru, do smaku.
Porady.
|
Smacznego.
Świetne! Jutro robię, buraki kupiłam.
😊👍
Zrobiłam, mam, już próbowałam, b.smaczny;) ma moc!;)
Nigdy wcześniej go sama nie robiłam.
Świetny! Do zrobienia. Czytałam o właściwościach, istna bomba witaminowa:)
👍
Ja barszcz czerwony kiszę od paru lat i pijemy z mężem codziennie po szklaneczce i mamy się dobrze
🙂👏