Domowe kolorowe żelki znów się kłaniają. Moja zdrowsza wersja sklepowych żelków, słodkiej domowej przekąski, na które jak dziecko zapraszam 🙂
Przechowuję je w słoiku szczelnie zamkniętym choć przy każdym podejściu widzę, że jakimś cudem jest ich coraz mniej 😉 smacznego;)
Składniki:
- 100 ml soku wiśniowego, jabłkowego czy wieloowocowego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Uwaga, żelatyny nie zagotowujemy tylko podgrzewamy.
Odmierzam 100 ml soku.
Do garnuszka wsypuję 6 łyżeczek żelatyny, dolewam sok, lekko mieszam, zostawiam na około 10 minut do napęcznienia.
Po tym czasie dodaję 3 łyżeczki soku z cytryny, mieszam i wstawiam na średni gaz (nie doprowadzam do wrzenia, nie zagotowuje), mieszam cały czas łyżką, żelatyna momentalnie się rozpuszcza.
Gdy żelatyna się rozpuści dodaję cukier (lub dosładzam wedle uznania w zależności od rodzaju soku i jego słodyczy), mieszam do rozpuszczenia się cukru.
Przygotowuję dwie silikonowe formy do pralinek i rozlewam łyżką ciepły płyn do foremek, przestudzam na blacie.
Chłodne wstawiam do lodówki na kilka godzin aż masa stwardnieje. Domowe żelki gotowe 😉
Smacznego;-)
Nie wiedziałam że są takie proste. I zdrowsze dla dzieci.