Pyszna i syta zupa warzywna z mięsem mielonym oraz czerwoną soczewicą to bardzo aromatyczna potrawa, którą podasz jako pierwsze lub kompletne danie. To zupa, którą przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Smakuje podana ze świeżymi ziołami, natką, koperkiem, kolendrą, posiekaną bazylią.. To idealna zupa na kilka dni, do pracy, na przystawkę. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę cebulową z mięsem mielonym. Jest pyszna, domowa, aromatyczna, najlepsza na chłodniejsze dni. Jeśli lubisz, śmiało dodaj do niej posiekaną ostrą papryczkę chili.
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego
- 1,5 l bulionu
- 2 łyżki czerwonej soczewicy (suchej)
- 2 duże cebule
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por – jasna część
- 1/4 selera
- 4 kulki ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
- łyżeczka vegety natur
- 3 łyżki śmietanki 30 %
- łyżka masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obieram. Marchew z pietruszką kroję w cienkie plasterki półksiężyce. Por, 1/4 selera oraz obraną cebulę siekam drobno w kostkę.
Porada. Jeśli lubisz, do zupy możesz dodać 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę.
W średniej wielkości garnku (około 3 litrów) rozgrzewam łyżkę masła klarowanego. Przesmażam na nim cebulę wraz z mięsem mielonym. Smażę na średnim ogniu do momentu aż mięso równomiernie zmieni kolor na jasny. Doprawiam majerankiem i słodką mieloną papryką.
Dodaję resztę warzyw, 2 łyżki czerwonej soczewicy, wlewam bulion. Do zupy wrzucam ziele i liście laurowe. Zupę gotuję do miękkości warzyw.
Pod koniec doprawiam do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Wlewam 3 łyżki śmietanki 30 %.
Możesz ją śmiało zastąpić śmietaną do zupy, np. 18 %. Uprzednio ją zahartuj, by się nie zważyła: do garnuszka wlej sporą chochlę gorącej zupy (wywaru), dodaj śmietanę i szybko wymieszaj – najlepiej rózgą kuchenną. Mieszaj, by nie powstały grudki. Wlej powoli do zupy. Zamieszaj i odstaw z palnika.
Zupę podawaj ze świeżo skrojonym ziołami.
Smacznego.
Do zrobienia – czekałam na ten przepis!
🙂👍
Zupka pyszna i sycąca. Najlepsze danie warzywno- mięsne. Polecam!
Miło mi 🙂
Nigdy wcześniej nie jadłam zupy cebulowej, więc to na pewno coś to muszę zrobić. Lubię próbować nowych smaków 😉
Jest dość delikatna, bo to wersja dla dzieci 🙂 W podstawowej polecam dodać 2 cebule więcej 👍