Delikatna w smaku, kremowa zupa krem z cebuli. Pyszna i kremowa konsystencja sprawia, że smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjna zupa z cebuli. Do przygotowanie tej szybkiej i gładkiej zupy użyłam także ziemniaków i pietruszki. Lubczyk i gałka muszkatołowa sprawiły, że zupa delikatnie pachnie przyprawami, jest magiczna.
Zupę krem z cebuli podaję najczęściej z tartym serem, grzankami, kleksem jogurtu, śmietany lub dobrej oliwy, zdarzają się także chipsy z boczku lub podsmażone talarki cebuli. Świetnie wygląda podana także na talerzu obok, którego leżą chrupiące maślano-czosnkowe lub ziołowo-pikantne grzanki. Obowiązkowo także dodatkowa witamina C, czyli natka pietruszki i moja zupa krem z cebuli, taka aromatyczna i kremowa gotowa! Smacznego 🙂
Składniki:
- ok. 2 l bulionu warzywnego, mięsnego lub wody
- 6 dużych cebul
- 3 ziemniaki
- 3 spore pietruszki
- 4 kulki ziela, 3 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku, suszony lubczyk, szczypta gałki muszkatołowej
- opcjonalnie: suszona ostra papryka do smaku
- olej do podsmażenia cebuli
- do podania: natka pietruszki, grzanki, parmezan, kleks jogurtu lub śmietany
Przygotowanie:
Cebulę, ziemniaki i pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
Na oleju podsmażamy cebulę, przyprawiamy lubczykiem. W garnku mamy bulion lub wodę, dodajemy posiekane ziemniaki i pietruszkę oraz ziele i liście, gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie dodajemy szklistą cebulę, chwilę gotujemy do połączenia składników, miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku. W razie potrzeby dodajemy wodę.
Podajemy z serem, grzankami i natką.