3 PROSTE KREMY DO TORTÓW

W zależności od wielkości tortu możecie zmniejszyć o połowę, podwoić lub potroić składniki (jeśli np. dodatkowo chcecie obłożyć cały tort kremem). Uniwersalny krem jaki często stosuję składa się z serka mascarpone i tłustej śmietanki albo serka typu Philadelphia i masła. W zależności od rodzaju i smaku tortu dodaję do kremu kakao, kawę, wanilię lub skórkę otartą z cytryny. Dobry krem to podstawa! Może być wyjadany łyżką, jako baza deseru, np. z dodatkiem owoców, ułożony w pucharku.

Najlepszy krem do tortu jest wtedy gdy:

  • nie jest zbyt słodki,
  • jest ze sprawdzonych składników,
  • przygotowany jest z dobrych jakościowo i schłodzonych produktów,
  • jest bez grudek, nie rozwarstwiony i schłodzony w lodówce.

Zapraszam na wpis z trzema przepisami na kremy: kawowy, kakaowy i cytrynowy. Są pyszne i uniwersalne.


KREM KAWOWY

SKŁADNIKI:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 1 lekko czubata łyżka kawy rozpuszczalnej lub inki (wersja dla dzieci)
  • 2,5 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Serek mascarpone i śmietankę wlewam do miski, ubijam mikserem na puszysty krem, dodaję kawę i cukier puder, mieszam do połączenia. Przekładam i dekoruję tort.

Dodatkowo można przygotować poncz z wrzącej wody i kawy rozpuszczalnej i (po wystudzeniu) nasączyć nim blaty tortu. Tort będzie dodatkowo kawowy.


KREM KAKAOWY

SKŁADNIKI:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki kakao (dobrego jakościowo, nie słodzonego)
  • 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Serek mascarpone i śmietankę wlewam do miski, ubijam mikserem na puszysty krem, dodaję kakao i cukier puder, mieszam do połączenia. Przekładam i dekoruję tort.


KREM CYTRYNOWY

SKŁADNIKI:

  • 125 g serka kremowego Philadelphia
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem)

PRZYGOTOWANIE:

Serek ucieram mikserem, dodając powoli po 1 łyżce masła, ucieram dalej do połączenia.

Następnie partiami wsypuję cukier puder, na końcu skórkę otartą z cytryny. Miksuję jeszcze chwilę, krem chłodzę w lodówce.

Zamiast skórki z cytryny można dodać do kremu skórkę otartą z 1 pomarańczy.

Smacznego 🙂

12 odpowiedzi na “3 PROSTE KREMY DO TORTÓW”

    1. Witaj Olu,
      tak, każdy z nich. Najlepiej go schłodzić i wycisnąć przez ozdobne tylki (np. w rękawie cukierniczym).

  1. Witam, czy taki krem kawowy bedzie dobrze wspòłgrał w parze z kremem malinowym na bazie mascarpone?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *