LEŚNY MECH

Leśny mech to tort z dodatkiem szpinaku, przekładany kremem z mascarpone i śmietanki. „Ciasto trawiaste” usłyszałam pewnego razu 😉 Tort zachwycił naszych gości i mnie, bo jest prosty i szybki w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Do tego wygląda obłędnie! Polecam Leśny Mech na urodziny dziecka, rodziców, przyjaciół, do dobrej kawy, wspólnego biesiadowania i celebracji chwil. Jeśli lubicie torty tego typu to zachęcam do wypróbowania przepisu na tort dyniowy z cudownym, aksamitnym kremem.

Tort Leśny Mech:

  • zachwyca pięknym kolorem,
  • jest niezbyt słodki,
  • szpinak nie jest wyczuwalny,
  • jest prosty w przygotowaniu,
  • ze składników łatwo dostępnych przez cały rok,
  • nadaje się na tort urodzinowy dla najmłodszych.

Tort Leśny Mech


SKŁADNIKI:

  • 375 g świeżego szpinaku baby
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

SŁADNIKI NA KREM:

  • 160 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO DO DEKORACJI:

  • pestki granatu,
  • borówki lub jagody,
  • pokruszony wierzch ciasta (ścinamy je po upieczeniu),
  • opcja: tarta skórka z cytryny.

Uwagi do przepisu:

  1. Składniki na tort mam w temp. pokojowej.
  2. Składniki na krem mam mocno schłodzone.
  3. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
  4. Przepis jest na tortownicę o średnicy 22-23 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak wkładam partiami do misy blendera, miksuję na gładką papkę dolewając stopniowo olej. Na końcu wlewam sok z cytryny, blenduję na gładki koktajl.

Piekarnik nagrzewam do temp. 165 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

W misce mieszam mikserem (na najwyższych obrotach) jajka z cukrem, powstaje puszysty puch, który nawet podwoi swoją objętość.

Do masy jajecznej wlewam rozdrobniony z olejem szpinak, mieszam krótko. Wsypuję przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, miksuję na niskich obrotach tylko do połączenia.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, tylko dno. Wlewam ciasto.

Piekę ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka na środkowej półce piekarnika.

Gotowe studzę w formie. Chłodne przekrawam na pół. Z góry ciasta odkrawam niewielką płaską część, potem ją pokruszę, posłuży do dekoracji tortu.

Krem: w wyższej, szklanej misce ubijam mikserem połączoną (bardzo mocno schłodzoną) śmietankę z serkiem mascarpone wyjętym prosto z lodówki.  Ubijam powoli wsypując cukier puder. Gdy będzie sztywny wyłączam mikser.

Dół ciasta układam na paterze, smaruję kremem (2 czubate łyżki zostawiam na udekorowanie wierzchu tortu), przykrywam drugą częścią ciasta. Smaruję wierzch dwoma łyżkami kremu, posypuję pokruszonym ciastem i dekoruję pestkami granatu i borówkami/jagodami.

Smacznego 🙂

Zasmakuj Kuchni

6 odpowiedzi na “LEŚNY MECH”

  1. Tort jest przeeepyszny! Zrobiłam córce na 4 urodziny, wszyscy zachwyceni. Prosty przepis, dobrze opisany. Nie za słodki.
    Dziękuję. Przepis zostanie u nas na długo:)))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *