Ekspresowe babeczki kakaowe bez miksera. Puszyste, miękkie, delikatne. Można dosypać do nich kawę, wrzucić suszone posiekane owoce, udekorować puszystym kremem. Są pyszne!
Z przepisu wyszło 16 babeczek.
SKŁADNIKI:
- 140 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 90 ml oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka pasty z wanilii lub aromatu
- duże opakowanie cukru z wanilią (32 g)
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam rózgą przesiane suche składniki. Nie potrzeba tu miksera. Dodaję mokre składniki i mieszam do połączenia, tak by nie było żadnych grudek.
Formę na muffiny wykładam papierowymi lub silikonowymi foremkami. Wykładam ciasto do 3/4 wysokości.
Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Wstawiam babeczki na ok. 25 minut na środową półkę piekarnika.
Gotowe posypuję cukrem pudrem i dekoruję dżemem brzoskwiniowym lub polewam polewą, lukrem. Smacznego! 😉
Przepis zmodyfikowany pochodzi stąd.
Jakie śliczne babeczki Aniu pozdrawiam
Teresko, dziękuję bardzo ❤
Mniam.mniam:)))