Najprostsza przekąska podana na ciepło lub zimno z sosami, np. pomidorowym, słodko-kwaśnym, czosnkowym lub ajwarem smakuje obłędnie! Zawsze ma swoich zwolenników. Chrupiące ślimaczki z ciasta francuskiego z koncentratem pomidorowym i tartym cheddarem posypane sezamem. Ser świetnie komponuje się z delikatnym ciastem, ma ostrawy smak, lekko kwaskowy, idealny do takiego ciasta. U mnie taka przekąska sprawdza się niemalże na każdej imprezie!
Ślimaczki z cheddarem i sezamem
SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego, ok. 285 g
- tarty cheddar
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- ostra mielona papryka
- 1 małe jajko
- sezam jasny lub czarny do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozkładam na blacie, równomiernie smaruję kilkoma łyżkami koncentratu, posypuję tartym cheddarem i ostrą papryką.
Zwijam ciasto w roladę wzdłuż dłuższej części. Kroję na plastry.
Układam je na papierze do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję czarnym i jasnym sezamem.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Piekę ok. 20 minut do złotego koloru.
Robię je często. Szybka przekąska.
Cieszę się, smacznego 🙂