Zapachniało Wielkanocnym ciastem i przepisem – tak, tak – każdy uwielbia dobrze wyrośniętą i lekko słodką Babkę Wielkanocną. Tę Babkę dedykuję swojej Babci, myślę że byłaby ze mnie dumna 🙂 (apetyczny aromat w kuchni unosił się przez kilka godzin, ciasto było pięknie wyrośnięte i trudno było jej się oprzeć 🙂 do tego lukier pachnący cytryną i zapach ciasta drożdżowego… 😉
SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej
- 300 g cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 250 g masła
- 5 dużych jajek
- 1 pomarańcza
- 2 cytryny
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- skórka kandyzowana z pomarańczy
- 1/2 szklanki rodzynek
- masło do wysmarowania blachy
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
Pomarańczę i cytryny umyj, zetrzyj skórki, wyciśnij sok.
Do miski wsyp cukier, cukier puder, wymieszaj z masłem. Następnie dodawaj powoli po całym jajku, sok z pomarańczy i cytryn, 2 łyżki startej skórki z cytryny oraz namoczone w wodzie rodzynki (zostaw trochę soku z owoców do zrobienia lukru).
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, połącz z wcześniej wyrobionym ciastem z masła i cukru, wyrób gładkie ciasto.
Wlej ciasto do okrągłej formy wysmarowanej margaryną. Piecz około 55 min. w temp. 180C.
Lukier: Do cukru pudru dolej sok z pomarańczy i wyrób gładką masę.
Po upieczeniu polej lukrem i posyp skórką z pomarańczy.
Smacznego:)
Ale pięknie wyrosła!!:))