Barwienie domowego makaronu

Domowy makaron wykorzystany w kuchni do wszelakich dań można dowolnie barwić dzięki różnym dodatkom, warzywom, ziołom. Zyskają nie tylko piękny, nowy kolor, lecz także ciekawy, inny i delikatny aromat.

Jak zabarwić domowy makaron, by zyskał nowe ciekawe kolory?

Makaron czerwony:

– wymieszaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego z jajami i całość dodaj do mąki, wyrób ciasto.

Makaron zielony:

– do ciasta bazy dodaj ugotowane 300 g posiekanego i przecedzonego szpinaku, następnie wyrabiaj dobrze z ciastem.

Makaron bardziej żółty:

– w niewielkiej ilości letniej, przegotowanej wody rozpuść łyżeczkę szafranu, następnie wyrabiaj razem z ciastem na makaron.

Makaron ziołowy:

– do jajek dodaj 6 łyżek świeżych i dobrze posiekanych ziół: bazylię, natkę pietruszki, tymianek, majeranek, lubczyk, oregano, itp. Następnie dodaj do ciasta, wyrób dokładnie.

Do ciasta można dodać także sok z buraków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *