Domowy makaron wykorzystany w kuchni do wszelakich dań można dowolnie barwić dzięki różnym dodatkom, warzywom, ziołom. Zyskają nie tylko piękny, nowy kolor, lecz także ciekawy, inny i delikatny aromat.
Jak zabarwić domowy makaron, by zyskał nowe ciekawe kolory?
Makaron czerwony:
– wymieszaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego z jajami i całość dodaj do mąki, wyrób ciasto.
Makaron zielony:
– do ciasta bazy dodaj ugotowane 300 g posiekanego i przecedzonego szpinaku, następnie wyrabiaj dobrze z ciastem.
Makaron bardziej żółty:
– w niewielkiej ilości letniej, przegotowanej wody rozpuść łyżeczkę szafranu, następnie wyrabiaj razem z ciastem na makaron.
Makaron ziołowy:
– do jajek dodaj 6 łyżek świeżych i dobrze posiekanych ziół: bazylię, natkę pietruszki, tymianek, majeranek, lubczyk, oregano, itp. Następnie dodaj do ciasta, wyrób dokładnie.
Do ciasta można dodać także sok z buraków.