Sałata z papryką, ogórkiem i natką pietruszki

Pasuje do każdego mięsnego obiadu w towarzystwie ziemniaczków.

Znam ludzi, którzy do tradycyjnych sałat maślanych dodają śmietanę. Ja jednak wykorzystuję do tego celu jogurt naturalny, kefir, serek wiejski, maślankę. Powstała sałata jest dzięki temu lżejsza.

Składniki:

  • sałata maślana
  • 1 duży gęsty jogurt naturalny
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 średni ogórek zielony
  • sól, pieprz, brązowy cukier – do smaku, wedle uznania

Wykonanie:

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa myjemy, ogórka obieramy ze skórki. Ogórka kroimy w cienkie talarki lub trzemy na tarce. Paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy jogurt i przyprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *