Pasuje do każdego mięsnego obiadu w towarzystwie ziemniaczków.
Znam ludzi, którzy do tradycyjnych sałat maślanych dodają śmietanę. Ja jednak wykorzystuję do tego celu jogurt naturalny, kefir, serek wiejski, maślankę. Powstała sałata jest dzięki temu lżejsza.
Składniki:
- sałata maślana
- 1 duży gęsty jogurt naturalny
- garść świeżej natki pietruszki
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 średni ogórek zielony
- sól, pieprz, brązowy cukier – do smaku, wedle uznania
Wykonanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa myjemy, ogórka obieramy ze skórki. Ogórka kroimy w cienkie talarki lub trzemy na tarce. Paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy jogurt i przyprawiamy do smaku.