Bigos z kapusty pekińskiej w lekkim sosie pomidorowym to alternatywa dla tradycyjnego bigosu z kiszonej lub młodej kapusty. Podasz go w wersji wege lub z kiełbasą. Aromatyczny i smaczny. Bigos z kapusty pekińskiej podaję z ziemniakami z wody, puree ziemniaczanym, kopytkami, mięsem pieczonym, kotletami.. Smakuje także jako samodzielne danie z pieczywem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na bigos z kapusty pekińskiej i życzę smacznego.
Bigos z kapusty pekińskiej
SKŁADNIKI:
- 1 kapusta pekińska – 1500 g
- 1 cebula – 180 g
- 2 ząbki czosnku
- 300 g kiełbasy
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu
- 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk, majeranek
- 3 łyżki oleju
Do podania: bagietka, pieczywo, natka, koperek.
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowanie bigosu z kapusty pekińskiej zaczynam od przygotowania wszystkich składników.
Cebulę i dwa ząbki czosnku obieram, siekam w drobną kostkę. Z kapusty odkrawam głąb, a liście myję pod bieżącą wodą. Osuszam na papierowym ręczniku. Liście kroję wzdłuż na pół i siekam w drobne paseczki. Większe liście możesz drobniej pokroić.
Na patelni rozgrzewam trzy łyżki oleju.
Kiełbasę kroję w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażam kiełbasę i cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli a kiełbasa podsmaży dodaję dwa posiekane ząbki czosnku. Obrany czosnek możesz przepuścić przez praskę. Całość mieszam i smażę chwilę.
Drobno posiekaną kapustę pekińską dodaję do kiełbasy z cebulą. Wlewam szklankę bulionu, dodaję liść laurowy i trzy kulki ziela angielskiego. Mieszam, duszę kilkanaście minut aż kapusta zmięknie.
Pod koniec duszenia kapusty dodaję trzy czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, doprawiam (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk, majeranek), duszę jeszcze kilka minut.
W razie potrzeby bigos doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Bigos z kapusty pekińskiej podaję z pieczywem posypany natką lub koperkiem.
Świetnie smakuje jako dodatek do kotletów i ziemniaków.
Smacznego.
Zrobię na pewno:) wygląda smacznie 👍👍
Ja też;) nigdy nie jadłam takiego dania.
Dziękuję bardzo za przepis, koniecznie muszę wypróbować 🙂🙂
🙂👍