Pikantny sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy na ostro z dodatkiem parmezanu, chili i śmietanki. Pyszny, domowy sos, który polecam do wszelakich makaronów, kasz, ryżu. Rewelacyjne danie wege do młodych ziemniaków, risotto, bagietki.. Sos pieczarkowy pasuje do różnych mięs, kotletów. Sos możesz wykorzystać i zapiekać z makaronem i mięsem mielonym, kawałkami kurczaka. Przepis jest bardzo uniwersalny, sos możesz potraktować jako bazę dodając do niego inne składniki – warzywa, np. paprykę, cukinię, pomidory oraz posiekaną kiełbasę. Sos pieczarkowy z chili podaję z koperkiem lub natką. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pikantny sos pieczarkowy.

SKŁADNIKI:

  • 300 g pieczarek
  • 1 por – jasna część
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ ostrej papryczki chili
  • 6 łyżek śmietanki 12 %
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz, lubczyk

PRZYGOTOWANIE:

Jasny kawałek pora, dwa obrane ząbki czosnku oraz połowę chili posiekaj w drobną kostkę.

Przesmaż je na 1 łyżeczce masła klarowanego. Możesz zastąpić je oliwą lub olejem. Smaż wszystko przez kilka minut aż por delikatnie się zeszkli.

Pieczarki umyj, posiekaj na cztery kawałki, większe na sześć. Dodaj do pora i czosnku na patelni.

Pieczarki smaż kilkanaście minut na średniej mocy palnika. Gdy lekko zmiękną dodaj sześć łyżek śmietanki oraz tarty parmezan. Możesz zastąpić go innym serem: grana padano, cheddarem, bursztynem..

Porada. Śmietankę 12 % możesz śmiało zastąpić śmietanką 18 %, 30 %, kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, serkiem mascarpone.

Całość wymieszaj, podgrzewaj krótko do rozpuszczenia sera. W razie potrzeby sos dopraw solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Połowę świeżego pęczka koperku posiekaj drobno, dodaj do sosu, wymieszaj.

Smacznego.

Zasmakuj Kuchni

3 odpowiedzi na “Pikantny sos pieczarkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *