Maślankowe placki z cheddarem polecają się na śniadanie lub kolację. Delikatne, puszyste placki na maślance z tartym cheddarem są wyjątkowo pyszne! Można jeść na ciepło lub zimno, polecam z dipami, np. pomidorowym, jogurtowo-ziołowym lub czosnkowym. Z przepisu wychodzi ok. 20 placków. Polecam sprawdzony przepis na maślankowe placuszki.
Maślankowe placki z cheddarem
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki tartego drobno cheddaru
- łyżeczka cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Szklanka ma pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W misce łączę rózgą kuchenną suche składniki, dodaję mokre, mieszam, odstawiam na chwilę na bok.
Rozgrzewam olej. Smażę placki partiami z obu stron na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku.
Mogłabym jeść i jeść…uwielbiam placki 😋
Mam podobnie 😉❤