Makaron casarecce z warzywami podany z tartym cheddarem i świeżą natką. W daniu wyczuwalny jest seler, słodka dynia i charakterystyczny smak zielonej fasolki. Do tego czosnek i suszone pomidory, obowiązkowo dla aromatu i smaku. Bardzo aromatyczne, warzywne danie. Wszystko doprawione papryką, vegetą i lubczykiem. Smaczny, szybki obiad w tygodniu. Makaron u nas zawsze się sprawdzi, są chętni, a danie szybko znika z talerzy. Do makaronu z warzywami można dodać także słodkie koktajlowe pomidorki, chili, kawałki kurczaka lub kiełbasę, kukurydzę i marchew.
Casarecce z selerem, dynią i fasolką z cheddarem i natką
SKŁADNIKI:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory
- seler cięty w zalewie ze słoika – 3 łyżki
- garść mrożonej dyni – kostka
- garść zielonej fasolki ciętej
- garść zielonego groszku mrożonego
- vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk do smaku
- oliwa
- 2 niecałe szklanki makaronu casarecce
- tarty cheddar lub parmezan i natka posiekana do podania
PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie przesmażam posiekaną drobno cebulę, czosnek. Po chwili dodaje pokrojone drobno suszone pomidory i seler cięty. Mieszam. Smażę minutę, dodaję mrożone warzywa, tj. dynię, fasolkę i zielony groszek, przyprawiam, przykrywam i duszę do miękkości warzyw.
Makaron gotuję w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzam, łączę z warzywami z patelni, dodaję 3 łyżki wody, w którym gotował się makaron, mieszam.
Danie podaję posypane parmezanem i udekorowane natką.
Cudeńko na talerzu,