Brownie z cukinii, kakao i orzechów włoskich – cudny wypiek akurat na majówkę. Brownie jest wilgotne, niezbyt słodkie, w sam raz do kawy. Do takiego ciasta zamiast cukinii można dodać tartą marchew, a gotowe ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm. Polecam przepis na brownie z cukinii bez mąki!
Brownie z cukinii bez mąki
SKŁADNIKI:
- 1 dojrzały banan
- 2 średnie cukinie – 500 g
- 3 łyżki kakao
- 2 spore łyżki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka rozm. L
- 3 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu, u mnie miód
- 80 g orzechów włoskich drobno posiekanych lub 200 g migdałów lub orzechów mielonych
- olej do formy i papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Banana siekam na mniejsze kawałki, cukinie ścieram na tarce o dużych oczkach.
Do misy blendera wrzucam banana, masło, kakao, proszek, syrop lub miód oraz jajka, miksujemy na gładko. Dodajemy startą cukinię oraz orzechy drobno posiekane.
Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 55 minut do suchego patyczka. Pieczemy na środkowej półce piekarnika, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Smacznego!
Inspiracja tutaj.
Bardzo wilgotne i nie za słodkie- dla nas bomba!!😋😊😉