Brownie z cukinii bez mąki

Brownie z cukinii, kakao i orzechów włoskich – cudny wypiek akurat na majówkę. Brownie jest wilgotne, niezbyt słodkie, w sam raz do kawy. Do takiego ciasta zamiast cukinii można dodać tartą marchew, a gotowe ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm. Polecam przepis na brownie z cukinii bez mąki!

Brownie z cukinii bez mąki

SKŁADNIKI:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 średnie cukinie – 500 g
  • 3 łyżki kakao
  • 2 spore łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka rozm. L
  • 3 łyżki syropu klonowego, z agawy lub miodu, u mnie miód
  • 80 g orzechów włoskich drobno posiekanych lub 200 g migdałów lub orzechów mielonych
  • olej do formy i papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Banana siekam na mniejsze kawałki, cukinie ścieram na tarce o dużych oczkach.

Do misy blendera wrzucam banana, masło, kakao, proszek, syrop lub miód oraz jajka, miksujemy na gładko. Dodajemy startą cukinię oraz orzechy drobno posiekane.

Pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. 55 minut do suchego patyczka. Pieczemy na środkowej półce piekarnika, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Smacznego!

Inspiracja tutaj.

Jedna odpowiedź do “Brownie z cukinii bez mąki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *