WŁOSKIE DANIE PAPRYKOWE Z ANCHOIS I OLIWKAMI

Dziś duszone na oliwie warzywa z ziołami i oliwkami czarnymi. Dużo papryki, cebuli, cukinii, oliwek, anchois. Wspaniałe danie jednogarnkowe z aromatem ziół i octu balsamicznego, który doskonale nadaje się do śródziemnomorskich sałatek.

Generalnie przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania„, występuje tam jako „włoska sałatka paprykowa”, która świetnie komponuje się z grillowanym mięsem lub włoskim chlebem.  Podaje się ją jako przystawkę. U mnie warzywa te spełniły rolę dodatku do obiadu, podałam je na ciepło z pieczoną piersią kurczaka i miską sałat z pomidorkami, oliwkami i parmezanem – powstał solidny, domowy i syty posiłek dla kilku osób. Warzywa tworzą sos, który doprawiony wspaniale komponuje się z pieczywem. Polecam przepis!

SKŁADNIKI:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone papryki
  • 3 cebule
  • 2 cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • opcja: 100 g filetów anchois z puszki posiekanych
  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek, posiekanych na talarki
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego, octu sherry lub octu z białego wina
  • przyprawy: lubczyk, oregano, słodka i ostra papryka, sól, pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Połówki kroję na paski, cukinię w talarki, cebulę na cztery, czosnek siekam drobno.

W dużym garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam papryki i duszę ok. 8 minut. Dodaję cebulę i czosnek. Mieszam i smażę kilka minut, często mieszam. Wrzucam cukinię, doprawiam. Duszę warzywa do miękkości.

Na patelnię wlewam ocet balsamiczny, wrzucam posiekane anchois oraz oliwki, mieszam, doprawiam pieprzem. Studzę.

Gdy warzywa w garnku będą miękkie dorzucam anchois z oliwkami, mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Sałatkę można udekorować świeżymi listkami bazylii. Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *