Brownie mocno czekoladowe obok bloku czekoladowego zajmują niezmienne pozycje w kategorii ciast znacząco poprawiających nastrój. Prosty przepis, sprawdzone składniki, ciasto szybkie i pyszne. Idealne do popołudniowej kawy. Zapraszam po przepis.
Brownie
SKŁADNIKI:
- 200 g czekolady deserowej
- 200 g czekolady gorzkiej 70%
- 6 jajek
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 200 ml śmietany 36%
- 200 g masła 83%
- niecałe 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Przepis jest na formę o wymiarach 25 x 25 lub tortownicę o średnicy 26 cm.
PRZYGOTOWANIE:
W kąpieli wodnej rozpuść połamane czekolady razem ze śmietaną i masłem, dodaj szczyptę soli, dobrze wymieszaj i ostudź. Masa ma być przestudzona, ale nadal płynna.
W oddzielnej misce roztrzep jajka z cukrem, następnie dodaj mąkę i kakao.
Zmieszaj delikatnie obie masy, wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz ok. 30 min. w temp. 180 st. C bez termoobiegu, grzaniem góra/dół, na środkowej półce piekarnika.
Gotowe możesz posypać kakao.
Smacznego 🙂
Przepis znalazłam tutaj
Brownie jest dobre na każdą pogodę, każdy humor, z każdymi osobami. Uwielbiam. 🙂