No cóż, trochę trzeba poczekać zanim wyrobione domowe ciasto wyrośnie, zanim uformowane kuleczki nabiorą w piecu pięknego kształtu, koloru i zapachu. Ale warto, bo nic tak dobrze nie smakuje jak ciepła domowa bułeczka prosto z pieca. A jeszcze na śniadanie czy kolację;D
Posypana makiem, który daje smaczny i ładny kontrast oraz posmarowana masłem jest nieporównywalna do tych ze sklepowych półek z supermarketów.
Jeśli macie chwilę czasu i ochoty to przygotujcie takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań (w zależności od ochoty i potrzeb) jest wiele.
Składniki: (na 12 bułeczek)
- 1 kg mąki pszennej
- 600 ml letniej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 jajko do posmarowania bułek
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- mak do posypania (jeśli chcecie użyjcie siemienia lnianego, sezamu, słonecznika czy pestek dyni, wszystko smaczne i zdrowe, do woli)
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody i dokładnie mieszaj, tak by nie powstały grudki.
Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta wyrób kulki wielkości klasycznej bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj o odstępie bo urosną. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, posyp makiem i zrób nożem klasyczne nacięcie plusa +. Poczekaj 15 minut, bułeczki urosną.
Piecz 20 minut w temp. 190 stopni C na środkowej półce bez termoobiegu.
Smacznego;)