To włoski biały chlebek, przygotowany z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć”.
Nie tylko wspaniale towarzyszy przy śniadaniu, lecz także jako przekąska w ciągu dnia czy kolacja.
Choć wymaga trochę czasu na przygotowanie, zanim będziemy się nią zajadać, to uwierzcie mi – naprawdę warto poświęcić jej czas, by zajadać się nią w każdym momencie dnia:)
Składniki (na dwa bochenki):
- 500 g mąki poznańskiej typ 500
- 400 ml letniej wody
- 3 łyżki letniego mleka
- 1 łyżeczka drożdży instant
- połowa łyżeczki miodu
- połowa łyżki oliwy z oliwy
- 2 płaskie łyżeczki drobnej soli
- mak do posypania
- tłuszcz do wysmarowania blachy i bułka tarta
Wykonanie:
W większej misce wymieszaj pół łyżeczki drożdży instant z mlekiem, 150 ml wody oraz miodem, dokładnie wymieszaj, dodaj 150 g przesianej mąki poznańskiej. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie delikatnie wymieszaj ciasto dodając połączone ze sobą składniki, czyli resztę wody z oliwą z oliwek, następnie resztę mąki wymieszaną z solą. Dokładnie wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, odstaw na około godzinę.
Po tym czasie wysmaruj dwie blachy tłuszczem i obsyp bułką tartą. Ciasto podziel delikatnie na dwie części, uformuj z nich dwa bochenki. Łatwiej Ci będzie jak będziesz miał ręce w mące – ciasto nie będzie się tak przyklejać.
Na koniec obsyp makiem, odstaw na 20 minut, potem piecz w temp. 220C przez 30 minut na środkowej półce bez termoobiegu.