Aromatyczny sos mięsny z ryżem, czerwoną fasolą, cebulą, passatą i przyprawami zawinięty w plackach tortilli. Podpieczone lub zgrillowane na chrupko burrito podane z sosem pomidorowym, pomidorowym ostrym lub czosnkowym z ziołami smakuje obłędnie. Burrito finalnie świetnie smakuje także ze śmietaną kwaśną i np. świeżo posiekaną kolendrą. Jeśli chcecie to przed zawinięciem tortilli możecie na farsz posypać tarty ser. Pyszny, sprawdzony przepis na domowe i moje burrito, polecam 😉
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (opcjonalnie z indyka)
- 1 cebula posiekana drobno
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 500 g passaty
- opcja: 1/2 ostrej papryczki chili posiekanej
- 1/2 szklanki sypkiego ryżu
- 400 g puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 220 g)
- przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka cukru pudru, oregano, słodka i ostra papryka
- oliwa
- 4 placki tortilli
PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem, gdy się zeszkli dodaję mięso. Przesmażam, mieszam. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję (opcja) posiekaną papryczkę chili, przyprawy, odsączoną z zalewy czerwoną fasolę.
Ryż gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i dodaję do mięsa na patelni. Mieszam, dodaję passatę, w razie potrzeby przyprawiam jeszcze do smaku.
Na każdy placek tortilli nakładam na bogato farsz, zwijam w rulon, układam w naczyniu żaroodpornym lub na patelni grillowej. Grilluję/podpiekam kilka minut. Podaję z sosami i sałatką, np. z rukoli, pomidorków i oliwek.
Smacznego 🙂
Jadlabym non stop ! Przepis świetny a zdjęcie obłędne:))
Dziękuję:-)
Robię już drugi raz z tego przepisu. Pychotka! Cała rodzina ma radość jedzenia. Dodatkowo polewam je sosem pomidorowym
Pycha.
Super 👍 Dziękuję 🙂