Sernik wiedeński ze świeżą skórką z pomarańczy i plasterkami gruszek. Bez spodu, delikatny, puszysty. To bardzo prosty w przygotowaniu sernik, który zawsze wychodzi. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sernik z gruszkami.
Sernik ze świeżą skórką z pomarańczy z gruszkami
SKŁADNIKI:
- 500 g twarogu na sernik, zmielonego, tłustego
- 500 g sera ricotta
- 6 jaj
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka)
- 1 pomarańcza
- 2 gruszki
Dodatkowo: masło i bułka tarta do wyłożenia formy
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach: 26 x 28 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Pomarańczę sparzam wrzątkiem, ścieram z niej skórkę i wyciskam sok.
Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Umyte gruszki obieram, kroję w cienkie plastry wzdłuż przekroju gruszki. Wydrążam gniazdo nasienne.
Jajka rozbijam, oddzielam żółtka od białek. Miękkie masło ucieram z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodaję twaróg i ricottę.
Do masy serowej dodaję skórkę z pomarańczy oraz wlewam z niej wyciśnięty sok.
Białka ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z masą serową.
Masę przekładam do formy. Układam na wierzch cienkie talarki gruszki.
Sernik piekę przez 60 minut w temp. 175 st. C (grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Wybieram środkową półkę piekarnika.
Gotowy sernik studzę i posypuję cukrem pudrem.
Porada:
Aby sernik nie opadł można studzić w piekarniku z uchylonym drzwiczkami.
Smacznego.
Źródło: Tina, nr 20, wrzesień 2019.
Prezentuje się wspaniale.
Pozdrawiam
Katrina
Wspaniały sernik 🙂
Dziękuję 😊